Monte dei Roari Bardolino 2017 (BIO)

€ 9,25

Op amfora opgevoed, ongefilterd, bijna sulfietvrij; zo sappig, zo puur, rins en vrolijk energiek

Ongecompliceerd genieten, ongefilterd, sulfietarm. Heerlijk sappig, boordevol fruit, energiek en fris. De ideale terrasslobber. Van corvina 50%, rondinella 40%, molinara 10% rond het Gardameer, op amfora opgevoed en uitsluitend natuurlijke gisten, alleen beetje sulfiet bij bottelen (< 40 mg/l).



Winnaar Winelife juni 2017 (over de 2016): ‘Vol fris fruit en een aangenaam grapefruitbittertje. Ik krijg trek in vitello tonato. Van het etiket alleen word je al vrolijk en gelukkig stelt de smaak niet teleur. Speelse spring in ’t veld met weinig sulfiet. Schenk nog maar eens in.'


8,5 DGH 2018 (over de 2016): "Het gejubel begint al op de fles. En het bio-trio corvina, rondinella en molinara juicht mee. Bessengeklets, kers-best, lichte kruidigheid, licht wapperende luxaflexjes vanwege een opbollend briesje vanaf het aangrenzende Gardameer. Schenkt u maar."


Artikelnummer: VB204517
Italië | Veneto | 2017 | Fris & Fruitig
Nog 7 stuks op voorraad
Beschikbaarheid: Op voorraad
  • Details
  • Additional Info
  • Labels

Monte dei Roari

Op slag verkocht. Vanaf de eerste drup. We proefden eerst de frizzante en daarna de stille wit en rosé. Puur, eerlijk, sappig en ongecompliceerd. En ook nog biologisch en laag sulfiet. Kortom, hier wilden we meer van weten.

 

Custoza (Gardameer)

De wijnen van de jonge Alessia Bertaiolo (Monte dei Roari) zijn sappig en natuurlijk, droog, en hebben maar weinig sulfiet. De poreusheid van de amfora – die nog net iets hoger is dan die van hout – laat de wijn tijdens vergisting en rijping ademen, waardoor deze meer open, toegankelijk is zonder zijn natuurlijke frisheid te verliezen. We zijn fan van de Custoza Bianco, gemaakt op amfora’s van cement en ze heeft ook een Frizzante waarvan 80% op amfora is vergist. De wijn vergist verder in de fles en is gemaakt als een ‘petillant-naturel’: natuurlijk mousserend. Een vleugje muscat zorgt voor een zoete impressie in de frisse droge smaak. Een heerlijk en natuurlijk alternatief voor prosecco.


Foto. De terracotta amfora's voor de frizzante.

Alessia Bertaiola

Als Alessia Bertaiola in 2007 haar man Stefano komt helpen op het domein, laat ze er een frisse wind doorwaaien. Haar ervaring in landbouwindustrie (kwaliteitscontrole bij grote merken), heeft haar bewust gemaakt van de noodzaak om natuurlijk te werken. Eerst wordt bodemleven en zo de vruchtbaarheid hersteld door het zaaien van groen tussen de ranken. Sommige wijngaarden zijn zo levenloos dat ze worden gerooid en pas na vijf jaar weer beplant…

Nu zijn er in totaal 10 hectare wijngaarden, verdeeld over talloze kleine percelen, geplant. Voor de ontwikkeling van biodiversiteit en balans in de wijngaard zijn de percelen omzoomd door bos.De bodem bestaat uit morenische ondergrond met een toplaag van kalkoudende klei die hier en daar ijzerhoudend is. De aangeplante druivenrassen zijn typerend voor de streek: trebbiano, garganega, tocai, malvasia, pinot grigio, corvina, molinara, rondinella, rosanella en fernanda (een locale variant van de cortese) aangevuld met muscat, cabernet sauvignon en merlot. De witte druiven staan op de door kalk gedomineerde bodems, de rode daar waar ijzer aanwezig is.



De druiven worden handmatig geplukt en vergist in roestvrijstaal, cement en aardewerk. De cementen cuves zijn ovaal van vorm wat zorgt voor een natuurlijke beweging van het bezinksel (de lie of feccia) door de wijn. De frizzante naturale wordt op aardenwerken amfora’s gemaakt. Het is de bedoeling het roestvrijstaal in de toekomst alleen te gebruiken om de wijn te laten rusten voor botteling. De vinificatie en rijping zou dan alleen op cement en terracotta plaatsvinden. Er wordt uitsluitend met druifeigen gist gewerkt, er wordt niets aan de wijn toegevoegd behalve een klein beetje sulfiet voor botteling.

Het resultaat: uitermate drinkbare wijnen, die ondanks hun bescheiden komaf ook bij de verwende wijnliefhebber in de smaak vallen.

Foto. Alessia bij haar cementen cuves

Producent Monte dei Roari
Bekroond door: Harold Hamersma
Type Rood, Biologisch
Smaak Fris & Fruitig
druif Corvina Veronese, Rondinella
Land Italië
Regio Veneto
Prijs € 9,25
Prijscategorie 7,5- 10 euro

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

[profiler]
Memory usage: real: 12582912, emalloc: 23348608
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem