Alcoholvrije Wijn

Alcoholvrije wijn

11 aug 2019


Wat drink je bij de borrel als je nog moet rijden, zwanger bent, nog te jong bent voor alcohol of gewoon even geen alcohol wilt drinken? Gelukkig komen er steeds betere alcoholvrije alternatieven op de markt. Alcoholvrije bieren en radlers worden al vaak gedronken. Maar hoe zit dat nu met alcoholvrije wijnen? Hoe populair is dat? Wat is het? En hoe wordt het gemaakt?

Alcoholvrije trend

Volgens een onderzoek van marktonderzoek bureau ACNIelsen onder 1500 respondenten zijn we in 2018 veel meer alcoholvrij gaan drinken. Radler en pils zijn het meest populair, en 37% geeft aan veel tot veel meer alcoholvrije wijn te hebben gedronken. Interessant om te constateren is dat het met name de jongere consument is die alcoholvrije varianten adopteert.

Alcoholvrij Genieten

Wij drinken niet elke dag wijn en daarom gingen we op zoek naar mooie alternatieven. Lang waren we overgeleverd aan bruisend water en frisdranken. Recent kwamen daar de alcoholvrije bieren bij. Wat ons betreft zijn de meeste van de alcoholvrije wijnen nog niet goed genoeg. Je gaat het toch vergelijken met échte wijn en dan valt het vaak tegen. Je wilt ten slotte iets waar je echt van kan genieten.

Alcoholvrije wijn

Het vinden van goede alcoholvrije wijn is veel moeilijker dan je misschien denkt. We zoeken ze al jaren en hebben veel moeite om goede te vinden. Alcohol is net als suiker een smaakversterker en het geeft de wijn structuur, kracht, diepte. Zodra dit ontbreekt blijft er vaak een slecht gemaakte druivensap over. Vooral de nasmaak is vaak een probleem. We kwamen voorbeelden tegen van metalig tot karton.

Wat is alcoholvrije wijn?

Het is vrij letterlijk ‘wijn zonder alcohol’. Eerst worden druiven vergist en krijg je ‘wijn’, daarna wordt de alcohol eraan onttrokken en krijg je ‘alcoholvrije wijn’. Sommige dranken kunnen echter nog steeds wat alcohol bevatten, want laten we eerlijk zijn, het is vrij moeilijk om elke molecuul te extraheren. Volgens de wet mag een drank tot een half procent alcohol per volume bevatten om ‘alcoholvrij’ te worden genoemd.

Hoe wordt de alcohol verwijderd?

Zoals gezegd, eerst maak je wijn, dan verwijder je de alcohol. Zo simpel is het. De alcohol wordt in de productiefase verwijderd met behulp van één van de drie volgende processen - (1) een stoomvaccum, waarbij de alcohol wordt verdampt, (2) omgekeerde osmose, waar de alcohol wordt gescheiden door een filter of (3) centrifugale kracht, waar de alcohol herhaaldelijk wordt gefilterd om de alcohol te verminderen. Deze processen worden allemaal gedaan bij koele temperaturen om schade aan de wijnen te voorkomen. Elke wijn is alcoholisch tot het verwijderingsproces, dus alle originele smaken en kenmerken blijven behouden.

Conclusie

We hebben de afgelopen jaren veel geproefd. Waar alcoholvrije bieren de slag hebben gemaakt om een waardig alternatief te zijn voor reguliere pils of speciaalbieren heeft wijn nog wel een weg te gaan. Toch hebben we een paar mooie alcoholvrije wijnen gevonden. Het valt ons op dat de witte wijnen over het algemeen beter zijn dan de rode. Bovendien helpt het ook als de wijn mousserend is. De bubbels zijn verfrissend en maskeren de smaak. Ook is het prettig als de wijn een subtiel zoetje heeft, want net als alcohol is suiker een smaakversterker. 

Foto-tabel Lijst

6 artikel(en)

per pagina
Foto-tabel Lijst

6 artikel(en)

per pagina