Asperges & Wijn

Klassieke bereiding van Asperges

De Wijk, 7 april 2019

 

Het is al weer april. ‘Time flies’ als je een #happywinelife hebt. Onderweg naar onze klanten zien we overal de aspergetelers al actief op hun velden. Het duurt niet lang meer en dan kunnen we gaan genieten van de asperges. Ongeveer 2 maanden duurt het seizoen. Officieel tot Sint-Jan (24 juni), maar wat ons betreft plakken we er vrolijk nog een paar weken bij aan.

Weet je wat zo leuk is aan asperges? Je gaat je gelijk afvragen welke wijn erbij geschonken moet worden. Grappig toch? Dat kennen we eigenlijk van geen enkele groente. Daarnaast is het de groente van de liefde. Niet voor niets worden ze in Frankrijk en Duitsland Pointes d’Amour of Liebesspitzen genoemd. Liefdespijlen, dat is toch veel leuker dan ‘asperges’?

Sterker nog, de Liefdespijlen zijn volgens sommigen zelfs afrodisiaca. In de zeventiende eeuw schreef de Engelse kruidenexpert Nicholas Culpepper dat asperges lust op zouden wekken bij zowel mannen als vrouwen. En in de negentiende eeuw in Frankrijk kregen bruidegoms drie gangen asperges geserveerd om goed te kunnen presteren tijdens hun huwelijksnacht. Blijkbaar niet voor niets, want asperges zijn een grote bron van kalium, vezels, vitamine B6, vitamine A vitamine C, thiamine en foliumzuur. Over foliumzuur wordt gezegd dat het de histamineproductie een boost geeft, wat weer helpt bij het bereiken van een <kuch> hoogtepunt.

Ahum, we dwalen af. De asperges komen eraan, maar wat schenken we erbij?

 

Basisregels Asperges en Wijn

Voor een optimale keuze van de wijn bij een gerecht is de bereidingswijze sterk bepalend. Ook er zijn enkele basisregels die handig zijn om te onthouden:

Basisregel 1: niet té licht

Als witte asperges gekookt worden krijgen ze een romige, lichtzoete en volle smaak. Een te lichte wijn zal daarom wegvallen. Bij witte asperges passen zachte maar karaktervolle witte wijnen zoals:

> Droge Duitse witte wijnen zoals Weissburgunder of Riesling
> Florale, lichtzoete wijnen uit de Elzas zoals Pinot Blanc of Pinot Gris
> Zuid Afrikaanse Unoaked Chardonnay

De Elzasser Pinot Blanc is de klassieke aspergewijn. Deze krijgt steeds meer concurrentie van andere neutrale, zachte, romige witte wijnen. Geschikt als aperitief en ook goed te combineren met asperges. Enkele voorbeelden: Silvaners (Duitsland), Aligotés (Zuid-Afrika), Unoaked Chardonnays (Nieuw-Zeeland of Chablis uit een rijp jaar), Grüner Veltliners (Oostenrijk) en Chenin Blancs (Zuid-Afrika).

Basisregel 2: geen houtgelagerde zware wijnen

In combinatie met op hout opgevoede wijnen gaat de subtiele smaak van de asperge geheid overheerst worden door de wijn. Zonde als je zoekt naar de perfecte harmonie tussen, wijn, asperges, bereiding en overige ingrediënten.

Basisregel 3: lichte rode wijnen

Kies bij asperges met vlees voor lichte rode wijnen. Bijvoorbeeld een Spätburgunder uit Duitsland of een Gamay of Pinot Noir uit de bourgogne. Maar ook hier geldt: vermijd wijnen met een zware houtopvoeding.

 

Aspergewijn 2019

Zoals bij veel gerechten het geval is, combineren streekproducten erg goed met elkaar. Dus denk bij Asperges ook eens aan een goede Nederlandse wijn. Die bestaan! Zeker na zo'n top-zomer dus oogstjaar van 2018. Onze absolute favoriet is de Apostelhoeve Cuvée XII (spreek uit twaalf). De Cuvée XII heeft alles wat een aspergewijn nodig heeft. Frissappig door de Müller Thurgau, zacht kruidig door de Auxerois en volruitig door de Pinot Gris. Het is een ideale zachte, romige zomerwijn met peer, milde zuren en een aangename lichte kruidigheid. Heerlijk bij visgerechten, salades, risotto, pasta met witte saus, kalfsvlees … und naturlich Liebesspitzen!

Jaarlijks worden er ca. 20.000 fles geproduceerd en het is ons door de lieve familie Hulst gegund om bijna 10% hiervan af te nemen. Het meeste hiervan is al verkocht of gereserveerd, maar informeer gerust even of we nog wat beschikbaar hebben of check onze webshop voor de actuele beschikbaarheid.

 

“Kook je de asperges, dan worden ze zachter en voller van smaak met een licht zoetje. Dat vraagt om een vollere witte wijn met veel fruit, zoals een Duitse Silvaner van Juwel.” 

 

Aspergewijnen bij verschillende bereidingen

We hadden al vastegesteld dat het kiezen van de ideale aspergewijn sterk afhangt van bereidingswijze. Laten we daar eens dieper op in gaan.

Klassieke bereiding

Eet je asperges volgens de klassieke bereiding met ham, eieren, botersaus en peterselie kies dan een sappigfe Duitse Weissburgunder, een florale Elzasser of een Italiaanse Pinot Grigio of Soave.

Ben je avontuurlijker ingesteld, kies dan bijvoorbeeld voor een Duitse Silvaner, Oostenrijkse Grüner Veltliner, een Albariño uit de Rias-Baixas (Spanje), Verdejo uit Rueda (Spanje), of voor Chardonnays zonder hout (zoals Chablis uit een rijp jaar of uit Zuid Afrika), of Franse Chenin Blanc. Stuk voor stuk ingetogen stijlen wijn, voldoende neutraal en verfijnd van smaak.

Asperges met romige of kruidige saus

Combineer je asperges met een lekkere romige saus, neem dan ook een vollere wijn, zoals bijvoorbeeld een Chardonnay. Het romige karakter van de Chardonnay sluit dan heel mooi aan op de saus.

Kies bij kruidige gerechten met truffel, geitenkaas of gevogelte voor aromatische wijnen met blends van Viognier of Torrontes (Argentinie) en Sauvignon blanc. Zeker als sauzen, kruiden en andere ingrediënten de hoofdrol opeisen.

Asperges knapperig bereid; gebakken of gewokt

Traditioneel worden asperges vaak gekookt, maar eet je ze lekker knapperig rauw, roergebakken van de grill of gewokt, kies dan voor een knisperfrisse witte wijn met voldoende zuren en fruit. Vermijd dan halfzoete Elzassers en denk eerder aan een frisse, kruidige Weissburgunder of Oostenrijkse Grüner Veltliner.

Asperges met vlees

Combineer je asperges met vlees kies dan een zachte rode wijn met niet al te veel tannine, zoals een Gamay of een Cabernet Franc. Of zoals eerder gezegd, een mooie witte of rode Bourgogne met subtiel houtgebruik bij gegrild vlees of vis. De avonturiers kiezen pinot noirs uit Nieuw-Zeeland of Duitsland.

 

Onze Aspergewijn Top 5

1. Apostelhoeve Cuvée XII 2018
2. Juwel Weissburgunder en Silvaner 2018
3. Stagård Urban Grüner Veltliner 2018
4. Seven Springs Unoaked Chardonnay 
5. Calmel & Joseph Pinot Noir 2018  

Happy Winelife

Kortom, geniet meer en kies je wijn met zorg! Ga je voor de traditionele bereiding kies dan onze ‘Aspergewijn van 2019’ de Apostelhoeve Cuvée XII of de kakelverse nieuwe jaargangen van Juwel Weissburgunder of Silvaner. Bij licht kruidige knapperig bereide asperges adviseren we een Grüner Veltliner van Stagård (Oostenrijk). Bij stevigere vlees of visgerechten hebben we een heerlijke Spätburgunder van Heiner Sauer (Pfalz).

Kom je er echt niet uit of wil je aanvullend advies, stuur ons dan even een appje (06-23329334). In alle gevallen is onze happywinelife-spreuk ‘niet meer, maar beter’.

Drink liever iets minder, maar van een supermooie kwaliteit, dan sloten vol supermarktmeuk: dat houdt je happy winelife leuk! 

Santé,
M&M

 

"In alle gevallen geldt ons credo ‘niet meer, maar beter’. Drink liever iets minder, maar van een supermooie kwaliteit, dan sloten vol supermarktmeuk. Ons recept voor een ‘happy winelife’ … "

Foto-tabel Lijst

9 artikel(en)

per pagina
Foto-tabel Lijst

9 artikel(en)

per pagina