BIOLOGISCHE WIJN

Juliane Eller in haar biologische wijngaard
De wijnen van Juliane Eller van Juwel Weine zijn gemaakt van biologisch geteelde druiven.

7 juli 2018, Martijn Brander

We merken duidelijk dat de vraag naar biologische wijn toeneemt. Maar wat is het eigenlijk? En hoe herken ik een biologische wijn? En wat zijn de voordelen? Lees in dit artikel alles over biologische wijnen.

Wat is biologische wijn?

De term ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. De richtlijnen voor biologische producten en teelt zijn op Europees niveau in een wet vastgelegd. De wetgeving bepaalt dat biologische wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven en dat er biologisch wordt gewerkt in de wijnkelder.

Biologisch geteelde druiven

Biologische druiven worden geteeld volgens de principes van de biologische landbouw, die het gebruik van kunstmatige chemische meststoffen, pesticiden, fungiciden en herbiciden doorgaans uitsluit. Biologische boeren proberen het natuurlijk evenwicht in de wijngaard in stand te houden.

Soms vind je op de fles de aanduiding ‘gemaakt van biologisch geteelde druiven’. Dan zijn de druiven wel biologisch geteeld, maar heeft de wijnboer nog niet volledig voldaan aan de wettelijke eisen van het keurmerk. Het kan zijn dat men nog in de transitie fase zit of dat men nog veel ingrepen moet doen in de wijnkelder.

Biologische wijnkelder

Een wijn wordt pas echt biologisch als er ook in de wijnkelder biologisch verantwoord wordt gewerkt. Dit betekent dat er geen kunstmatige of synthetische conserveringsmiddelen worden gebruikt, er geen kleuren worden toegevoegd en er geen middelen worden toegevoegd om de smaak te veranderen. Komt dat bij reguliere wijnen dan wel voor? Jazeker er zijn talloze ‘trucjes’ om de wijn in kleur, geur, en smaak zodanig te modificeren dat hij perfect aansluit bij de behoeften van de consument.

In die zin kan je stellen dat een biologische wijn een betere weerspiegeling is van de unieke eigenschappen van het terroir (lokale omstandigheden zoals bodem, microklimaat, begroeiing, ligging van de wijngaard, zonexpositie, etc.). Dit is een filosofie die bij de moderne, vaak kleinere wijnboeren gemeengoed is geworden.

Hoe herken ik een biologische wijn?

Biologische producten, en dus ook biologische wijn, herken je aan het Europees Biologisch keurmerk, het blaadje met de sterretjes. Alleen producenten die onder controle staan van de biologische controle-instantie in hun land mogen dit keurmerk voeren.

Back label Monte Dei Roari Blanc

Wijnproducenten en wijnimporteurs worden regelmatig gecontroleerd door de controle-instantie in hun land. In Nederland wordt deze controle uitgevoerd door de onafhankelijke controle instantie SKAL.

Meer over het biologische keurmerk en de controle op bio vind je op de websites van:
• Bionext (de ketenorganisatie voor de biologische sector in Nederland)
• BioForum (de ketenorganisatie voor de biologsiche sector in België)
• SKAL (de controle-instantie in Nederland)

De hoeveelheid sulfiet in biologische wijn

Sulfiet komt van nature voor in de druiven en draagt bij aan een langere houdbaarheid van de wijn. Daarom wordt bij reguliere wijnen vaak sulfiet toegevoegd.

Sulfiet is een behoorlijk agressief conserveermiddel dat hoofdpijn of een allergische reactie kan veroorzaken. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot snellere hartslag, duizeligheid en maagklachten. Sulfiet kan zelfs levensbedreigend zijn voor mensen met astma.

Wijnallergie of sulfietintolerantie

In gangbare wijn mag maximaal 160 mg/l bij rode wijn worden toegevoegd en maximaal 210 mg/l bij witte wijn. Het maximaal sulfietgehalte in biologische wijnen is minstens 30 tot 50 milligram per liter lager. Sommige wijnmakers voegen helemaal geen sulfiet aan hun wijnen toe. Dit zien we vooral bij ‘natuurlijke wijnen’. Deze wijnen hebben minder dan 20 mg sulfiet per liter. Er wordt beweerd dat de symptomen van wijnallergie of sulfietintolerantie pas worden gemerkt bij een concentratie van 45 mg per liter. Deze groep wijnliefhebbers kunnen wijnen proberen met de aanduiding ‘geen toegevoegde sulfieten’.

De voordelen van biologische wijn

Biologische wijnen bevatten minder sulfiet en zijn daarmee ‘levendiger’ van geur en smaak. De een ziet dat als ene voordeel een ander wil een stabiel product. Dat is dus een kwestie van smaak.

Het lagere sulfietgehalte heeft natuurlijk wel gezondheidsvoordelen. Vooral voor de wijnliefhebbers met wijnallergie of sulfietintolerantie.

Tenslotte zijn er veel wijnliefhebbers die voor biologische wijnen kiezen omdat de biologische wijnteelt duurzamer is van karakter.

De keuze voor biologische wijnen is dus deels een kwestie van smaak en kan een bewuste keuze zijn voor milieuvriendelijke wijnen. Wij kiezen bij gelijke geschiktheid altijd voor het biologische alternatief, maar uiteindelijk staat de smaak van de wijn voorop.

Meer informatie?

Bel of mail: 06-20502289, info@branderwines.nl

Hieronder vind je een overzicht van onze biologische wijnen en alcoholvrije sappen
Foto-tabel Lijst

30 van 61 producten

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Foto-tabel Lijst

30 van 61 producten

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3