Domaine la Cabotte Côtes du Rhône Rouge Colline 2018 * 8+ De Grote Hamersma

€ 10,95

Lichtvoetig, kers, framboos en fijne zuren

Kers, framboos, lavendel. Sap, royaal, fijne zuren, precisie, geen zwaarte. Zuivere, precieze, Demeter certificeerde wijn, duidelijk verschillend van andere uit de streek. Door de critici bejubeld.



8+ De Grote Hamersma 2017: "Hij is weer aangenaam. Net als vorig jaar: stevig rood fruit per strekkende Demeter uit Massif d'Uchaux. Je zou het een doordrinker kunnen noemen mét karakter. Rood zomerfruit, veel donker, smaakvol sap. Iets warmbloediger dan vorig jaar. Kwaliteits-Côtes."


Artikelnummer: VB200918
Frankrijk | Rhône | 2018 | Vol & Complex
Nog 15 stuks op voorraad
Beschikbaarheid: Op voorraad
  • Details
  • Additional Info
  • Expert Review
  • Labels

Rhône

Sinds de Romeinse tijd wordt er wijn gemaakt in de Rhône. Na de val van het Romeinse Rijk hebben de Franken het ook nog geprobeerd, maar zonder succes en de wijngaarden raakten in verval. Pas rond 1300 na Christus heeft, zoals in zoveel regio’s in Frankrijk, de kerk een belangrijk aandeel gehad bij het opbouwen van kennis over de wijnbouw, waardoor de kwaliteit snel beter werd. Na de vernietiging van de wijnbouw in de 19e eeuw door de druifluis heeft de Côtes du Rhône zich de afgelopen honderdvijftig jaar ontwikkeld tot een regio met goede tot zeer goede wijnen. Vanaf 1937 heeft de streek de AOC status verworven.

Het wijngebied strekt zich uit over een afstand van 200 km. langs de oevers van de Rhône van Lyon tot Avignon. In het noordelijke deel heerst een landklimaat met warme zomers en koele winters. In deze regio worden de witte druiven Viognier, Rousanne, Marsanne aangeplant en de rode Syrah. In Noord-Rhône komen de beste wijnen uit de gemeenten met een eigen herkomstbenaming. Dit zijn o.a. Côte Rôtie, Condieu, Château Grillet, Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint Joseph, Cornas, Saint-Péray, Clairette-de-Die.

De terrasvormige wijngaarden van Côte-Rotie liggen op de steile hellingen bij het dorp Ampuis. De belagrijkste en oorspronkelijke wijngaarden zijn de Côte Blonde met kalkrijke granieten bodem en de Côte Brune, dat iets noordelijker ligt en een bodem heeft van klei en schist. Terwijl de wijnen van de meer zuidelijk gelegen Hermitage meer ‘mannelijke’ eigenschappen hebben dicht men de wijnen van de Côte-Rôtie meer vrouwelijke kenmerken toe. De klassieke wijnen hebben finesse, zijn zachtfruitig en op eikenhouten vaten gerijpt. Eén van de grote namen uit deze regio is Marcel Guigal. Naast klassieke Côte-Rotie produceert hij in toenemende mate wijnen van één enkele wijngaard. Dit levert krachtige, doordringende, maar ook dure wijnen op van een uitzonderlijk hoog kwaliteitsniveau. Voor liefhebbers met een flink budget. Andere goede Côte-Rôties zijn Chapoutier, Delas, Duclaux, Jaboulet en Vidal-Fleury.

Wist u dat in de noordelijke Rhône vaak witte Viognier aan de rode wijnen van de blauwe Syrah druif wordt toegevoegd om de wijnen te parfumeren en stabiliseren? De toegestande maximum hoeveelheid is 10%, maar in de praktijk is het gehalte Viognier zo’n 2-5%. Deze techniek is later overgenomen in andere wijngebieden, vooral in Australie.

Iets zuidelijker ligt de AC Condrieu. Deze kleine appelatie beslaat slechts 130 hectare aan terrasvormige wijngaarden. De heuvels zijn steil en met een bodem van graniet en een poederige micarijke toplaag genaamd ‘arzella’. Hier is men gespecialiseerd in het produceren van droge klassieke geurige witte wijnen van de druif Viognier. Deze druif is koppig en gevoelig voor ziekten, maar geeft prachtige, naar bloemen geurende wijnen met in de smaak iets van abrokoos en perzik.

Ongeveer vijftig kilometer zuidelijk van de Côte-Rôtie ligt de beroemde granieten 273 meter hoge Hermitageheuvel. De wijnen van deze AC, met een omvang van 130 hectare, worden al heel lang geroemd als Frankrijks beste wijnen. Hoewel voor de rode wijnen van de Hermitage voornamelijk gebruik gemaakt wordt van Syrah verschilt elk climat in bodemgesteldheid, expositie, beschutting, etc. Enkele van de betere climats zijn: Méal, Gréfieux, Beaume, Raucoule, Muret, Guoignière, Bessas, Burges en L’Hermite. De wijnen zijn ‘mannelijk’ van karakter met kenmerken als: vlezig, krachtig, aromatisch, tanninerijk. Het komt allemaal voor en in verschillende gradaties. De appelatie wordt gedomineerd door de vier producenten Chave, Chapoutier, Jaboulet en Delas. In de Crozes-Hermitage vinden we wijnen de in de stijl van de grote broer Hermitage en jong te drinken wijnen met jeugdig zwartebessenfruit. De mooiste wijnen komen van Domeinen zoals Combier, Yann Chave, des Entrefaux, des Remizières en Gilles Robin.

In het zuidelijke deel is de invloed van de Middellandse Zee duidelijk waarneembaar. Hete zomers en milde winters kenmerken het klimaat. We vinden er Clairette, Muscat, Grenache Blanc en de blauwe Grenache, Syrah, Mouvèrdre, Cinsault en Carignan. De bekendste gemeenten met eigen herkomstbenaming zijn: Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Lirac, Tavel, Rasteau en Beaumes-de-Venise. In het hele Rhône-gebied kan de Mistral van invloed zijn. Dit is een stevige koude wind vanuit het Noorden, die zorgt voor koele lentes, verkoeling in de zomers, maar ook potentiele schade aan de wijnranken.

Franse wijn

Frankrijk is met 850.000 ha aan wijngaarden het grootste wijnproducerende land ter wereld en ligt tussen Atlantische Oceaan en Middellandse zee. In l’hexagone tussen zee, oceaan en de continentale invloeden vanuit het oosten, is bijna alles mogelijk. Daarbij komt dat ook de bodemgesteldheid zeer gevarieerd is met meer essentieel calcaire (kalksteen) dan enig ander wijnland.

Er wordt al sinds 600 voor Christus wijn verbouwd in Frankrijk door de Grieken en Féniciërs. Dit concentreerde zich toen al rond de grote rivieren (Gironde, Rhône, Marne, Rijn, Loire en Saône). Vanaf het begin was de wijnbouw ook bestemd voor het buitenland. De Romeinen importeerden al wijnen op grote schaal. Vanaf de 19e eeuw is het classificatiesysteem geïntroduceerd, een systeem waarbij men uit gaat van de herkomst, de traditionele productiemethode en de toepassing van de juiste druiven. Hierdoor werd de kwaliteit van de wijnen steeds beter bewaakt. Binnen de EU vallen de kwaliteitswijnen onder de Vins de Qualité Produits dans des Régions Déterminées, kortweg VQPRD wijnen. Een dikke 99% van de Franse wijnen wordt gecontroleerd conform de Appelation d’Origine Controlée, kortweg AOC, dat onder toezicht staat van het Institut National des Appellations d’Origine des Vins et des Eaux-de-Vie (INAO). Voldoet een wijn aan een serie strenge eisen dan wordt een goedkeuringscertificaat ofwel Acquit Vert afgegeven. Hiermee mag het predikaat AOC worden gevoerd. De wet definieert het gebied en geeft richtlijnen voor welke druivenrassen mogen worden gebruikt, de maximale opbrengst per hectare (rendement) mag zijn, de minimale druivenrijpheid, hoe de druiven worden geteeld en hoe de wijn gevinifieerd kan worden.

Direct onder de AOC wijnen komen de Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS). Dit is ca. 1% van elke oogst. De op één na grootste categorie is die van Vins de Pays (streekwijnen) en helemaal onderaan de kwaliteitsladder staan de Vins de Table. Deze laatste categorie is de laatste jaren in omvang sterk teruggelopen.

Franse wijnen kenmerken zich in het algemeen door hun aardsheid en mineraliteit en levendige zuren. Wijntechnisch is het land te verdelen in drie klimatologische zones. Het koelere Noorden met wijnen met jong fruit, aanwezige zuren en mineralen. Typische wijnen uit deze regio zijn Champagne, Muscadet, Loire Sauvignon Blanc, Bourgogne Chardonnay, Bourgogne Pinot Noir, Elzas Riesling.

Centraal Frankrijk is warm en geeft wijnen met een gemiddelde zuurgraad, mooi fruit en aardse tonen. Hierbij valt de denken aan de Bordeaux Semillion, Beaujolais Gamay, Rode Bordeaux wijn, Noordelijke Rhone Syrah en Sauternes. Het mediterrane Frankrijk licht het meest zuidelijk en is relatief het warmst. Deze regio geeft wijnen met minder zuren, rijp fruit en rustieke aardse tonen. Denk aan een Mousserende Limoux, Provence Rosé, rode wijn uit de zuidelijke Rhône van de kenmerkende GSM blend (Grenache, Syrah, Mouverdre), Corbiere Carignan en Cahors Malbec.

Producent Domaine la Cabotte
Bekroond door: Harold Hamersma
Type Rood
Smaak Vol & Complex
druif Carignan, Cinsault, Grenache, Mourvèdre, Syrah
Land Frankrijk
Regio Rhône
Prijs € 10,95
Prijscategorie 7,5- 10 euro

De Grote Hamersma 2017: "Hij is weer aangenaam. Net als vorig jaar: stevig rood fruit per strekkende Demeter uit Massif d'Uchaux. Je zou het een doordrinker kunnen noemen mét karakter. Rood zomerfruit, veel donker, smaakvol sap. Iets warmbloediger dan vorig jaar. Kwaliteits-Côtes."

Omfietswijngids 2016, Nicolaas Klei: 'U boft maar dat u direct met deze kunt beginnen, waar al het rijpe fruit mooi tegenwicht krijgt van heldere zuren en tannines van stavast. Alles prachtig in balans.'

In Vino Veritas 2015: Breed en sappig mondgevoel met een zekere finesse en een licht bittertje op het einde met een onverwacht langere finale.

Guide des Vins en Biodynamie2015 'une cuvee plaisir'

Kleine Hamersma, rapportcijfer 8,5: "Karaktervol, stevig rood fruit uit massif d’Uchaux. Cassis, zwarte olijf, peper, een jodiumspatje. Veel sap. Kwaliteits-Côtes."

Rapportcijfer 8,5 DGH 2016: 'Karaktervol, stevig rood fruit per strekkende Demeter uit Massif d’Uchaux. Cassis, zwarte olijf, peper, een jodiumspatje en wat geritsel van een papieren zakje griotjes. Veel sap. Kwaliteits-Côtes'.

Perswijn nummer 3, Mei/Juni 2014: ‘Geselecteerd’:  
 
Domaine la Cabotte, Côtes du Rhône La Colline 2012 4,5 sterren  
"Zo’n dertig jaar geleden streek Marie-Pierre d’Ardhuy-Plumet, dochter van een Bourgogneboer, neer in de Rhône om daar wijn te gaan maken. Dat was de start van dit domein. De eerste wijn werd gemaakt in 1986. Pas in 2002 nam ze de beslissing om de négoce te verlaten en onder eigen naam wijn te gaan verkopen. Dat was eigenlijk de échte start van dit domein en sindsdien zijn de wijnen alleen maar beter geworden. Inmiddels telt het domein 30 hectare wijngaarden, die geheel biodynamisch beheerd worden. Zowel Marie-Pierre als haar man Eric zijn ervan overtuigd dat je er alles aan moet doen om de specifieke kenmerken van je terroir over te brengen in de wijn. Alleen dan krijg je wijnen die karakter hebben en niet snel zullen vervelend. Die overtuiging, gecombineerd met de enorme zorg in de wijngaard en de lage rendementen, staat garant voor lekkere wijnen. Deze Colline bijvoorbeeld is een heel fijn glas wijn. Zuiver en fris, met rode kersen en aardbei, en een elegantie die mooi combineert met de structuur en stevigheid. " 

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.