Vruchtensap vs Nectar; wat is het verschil?

Appel wasstraat

Met zoveel verschillende soorten sappen en fruitnamen is het gemakkelijk om het overzicht te verliezen. Wat is sap eigenlijk? En wat is dan nectar? Het in de volksmond gebruikte woord 'sap' is niet alleen sap; je moet op zijn minst onderscheid maken tussen vruchtensap, niet-uit-concentraat-sap en nectar.

Vruchtensap vs. Direct sap

Als iets sap wordt genoemd, moet het voor 100% uit fruit bestaan. Het is een natuurlijk product gemaakt van 100% fruit. De regels van de vruchtensapverordening zijn strikt en streng. Andere ingrediënten zijn niet toegestaan; er wordt dus niets aan toegevoegd: geen kleurstoffen, conserveermiddelen of suiker. De sappen bevatten alleen natuurlijke fruitsuiker. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen vruchtensap en niet-van-concentraat-sap. Elk niet-van-concentraat-sap is ook een vruchtensap, maar niet elk vruchtensap is ook een niet-van-concentraat-sap. 

Sap van niet-uit-concentraat

In het geval van niet-uit-concentraat-sap wordt het sap rechtstreeks uit het fruit of de groente geperst en gebotteld, zo gaan we om met onze gastronomische sappen. Het komt van de pers in de centrifuge, via pasteurisatie rechtstreeks in flessen. Een niet-van-concentraat-sap kan ook 'moedersap' worden genoemd, er is geen verschil. Natuurlijk troebele sappen zijn het gezondst, omdat de waardevolle voedingsstoffen hier grotendeels bewaard zijn gebleven. Hier is een uittreksel van onze niet-uit-concentraat sappen:
Tomatensap - Granaatappelsap - Schöner von Boskoop Appelsap.

Wat is vruchtensapconcentraat?

Voor niet-regionale producten is het raadzaam om, indien nodig, deze uit krachtvoer te maken. Hiervoor wordt het water na de oogst door middel van verdamping uit het vruchtensap gehaald en zo wordt het volume teruggebracht tot 1/6. Het verkregen vruchtensapconcentraat kan nu goedkoper worden vervoerd of opgeslagen en het proces heeft het concentraat duurzamer gemaakt. Het onttrokken water wordt voor het vullen weer teruggevoerd.

Nectar (Biologie en Griekse Mythologie)

In de biologische zin is nectar is een suikerrijke vloeistof die door planten wordt geproduceerd. De nectar wordt uitgescheiden door honingklieren binnen en buiten bloemen en bevat glucose, fructose en sacharose.

In de Griekse mythologie is nectar de drank van de goden en ambrozijn de spijs van de goden. Volgens sommige interpretaties zijn beide gemaakt van honing. De kracht om onsterfelijkheid te geven wordt afgeleid uit de helende en zuiverende werking van honing. Daarnaast werd gegiste honing (mede) eerder dan wijn gebruikt als geestverruimend middel.

Nectar volgens Van Nahmen

Dat een drankje als nectar wordt aangeboden heeft meestal een heel logische achtergrond. Sommige fruitsoorten zijn te zuur om 100% uit concentraat te komen, zoals bessen- of rabarbersap. Ander fruit resulteert in een niet-uit-concentraat-sap dat te dik is, zoals witte perziken of abrikozen. Daarom wordt zo'n nectar gemengd met het bronwater. Fruitnectars bestaan ​​voor tussen de 25 en 50 % uit fruit, dit is wettelijk geregeld. Het benodigde aandeel fruit is afhankelijk van het soort fruit of groente. Het doel bij het maken van een nectar is om de meest uitgebalanceerde smaak te creëren. Het vruchtensapgehalte ligt bij Van Nahmen vaak boven de wettelijke vereisten. Bij Rabarbernectar bijvoorbeeld, schrijft de wet 25% vruchtensapgehalte voor. Echter het smaakt simpelweg beter met nectar van 70% vruchtensap. De rest is meestal water en wat suiker ter compensatie. Ook hier mogen geen kleurstoffen of conserveermiddelen worden toegevoegd. Van Nahmen mengt al haar nectars volgens een oud familierecept.

[profiler]
Memory usage: real: 12582912, emalloc: 18794080
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem