Marc Tempé Alliance Alsace Edelzwicker 2018 BIO

€ 17,95

Fijn kruidig,-witte bloemen, goede zuren. 9 Hamersma 2017

  • Koop 6 voor € 15,95 per stuk. en bespaar 12%

Edelzwicker van Domaine Marc Tempé uit de Elzas. Een schitterende compositie van chasselas, sylvaner, gewurztraminer en pinot blanc. Na 2 jaar rijping een 1000 liter vaten volzacht en fris. Fijn kruidig,-witte bloemen, goede zuren.9 DGH 2017 (over de 2013): Dit is Tempés Edelzwicker, een blend van chasselas en alle andere rassen die hij verbouwt, met in deze vintage extra veel gewurztraminer – de specialiteit van het huis. Misschien is-ie daarom extra mooi, bloemig en kruidig, met prachtige zuren waar je direct plat voor gaat. Lees ook zijn andere wijnen. Wat zeg ik, próéf ook zijn andere wijnen.
Veel beter wordt het niet, mensen.


Guide Bettane & Dessauve 2018 (over 2014): "Top rapport qualité prix: Un nez ou le gewurzt est bien perceptible au nez (20% de l’assemblage dans le millésime) au nez, bouche très savoureuse, avec un élan salin et salivant de toute beauté, c’est gourmand et raffiné à la fois, parfait sur des sushis. Le très léger (1,7 g/l) est gommé par la belle nervosité et lui apporte la rondeur et le charme nécessaires."


Artikelnummer: VB205918
Frankrijk | Elzas | 2018 | Vol & Complex
Beschikbaarheid: Parbleu! momenteel uitverkocht
  • Details
  • Additional Info
  • Expert Review
  • Labels

Notre histoire ne fait que commencer....

Marc Tempé is een kind van coöperatieve wijnkelders. Hij is opgegroeid in de wijngaarden en heeft het maken van mooie wijnen tot een levensdoel verheven. Geleidelijk aan heeft hij een aantal wijngaarden kunnen kopen en in 1993 heeft Marc de percelen van zijn ouders overgenomen. Vanuit zijn persoonlijke idealen was het direct duidelijk dat hij de biodynamische filosofieen zou toepassen. 1995 was het jaar van een grote transformatie van wijngaard tot kelder, de uitrusting, het oogsten, het persen, de vinificatie. Sindsdien werkt Marc geheel biodynamisch en tegenwoordig zijn al zijn wijnen gecertificeerd (ECOCERT licence n° 112601P).

Zellenberg

De wijnstokken van de Zellenberg staan op een klei en mergel bodem. We vinden er een donkergrijze leisteen mergel met fijne witte kalksteen en koolzuur- en ijzerhoudende delen. De wijnen van de Zellenberg onderscheiden zich door hun fruit en breedte. De wijnen zijn zeer goed gemaakt en hebben een prachtig bewaarpotentieel.

Elzas

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk en wordt begrenst door Duitsland, Zwitserland en de Franse ‘Jura’. De beste wijngaarden van de Elzas bevinden zich op een hoogte van 200-350m en strekken zich uit over een stuk van 150 km tussen de rivier de Rijn en de bergkam van de Vogezen. De bergen houden wind en wolken tegen waardoor de zon vrij spel heeft op de zuid- en zuidoostelijk gelegen hellingen. Het is er warm en droog, dus rijping is nooit een probleem. Vanwege het klimaat en de bodem is de druivenkeuze net als in Duitsland. Er worden hoofdzakelijk witte wijnen geproduceerd. Door de grote verscheidenheid aan bodemtypen is het vooral de uitdaging om de juiste druif aan te planten. De meest toegepaste druiven zijn Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris en Gewurztraminer. De laatste vier worden beschouwd als Cépages Nobles (edele druiven), waardoor alleen deze druiven in aanmerking kunnen komen voor een AC Alsace Grand cru status. Vanaf 1962 kreeg de gehele regio de AOC status. Beroemde wijnhuizen uit de Elzas zijn Hugel, Dopff, Trimbach, Humbrecht, Becker, Kuehn en Muré. Net als in de Languedoc én de Nieuwe Wereld landen, zoals Australie, Chili, Zuid Afrika en Argentinie staan merken en druiven centraal. Anders dan in de rest van Frankrijk worden de druiven dan ook genoemd op het etiket en zijn veel wijnen van één specifieke druif.

De Gewurztraminer, ofwel de ‘Keizer van de Elzaswijnen’, dankt haar naam aan de geparfumeerde wijnen die het voortbrengt.  De ‘Würze’ betekent ‘specerij’ of ‘kruiden’ in het Duits. Deze zuivere, droge wijnen doen in geur en smaak denken aan bloemen, kruiden, rozenblaadjes en lychees. De wijn combineert heerlijk bij traditionele Elzas gerechten zoals gans of varken.

De misschien wel belangrijkste druif van de Elzas is de Riesling, ook wel bekend als de ‘Koning van de Elzas’. Een nobele druif die rijke, complexe wijnen voortbrengt met appel, citrus en bloemen. Wereldfaam verwierf de druif met de (lichtzoete) wijnen vaak met lang bewaarpotentieel. Na enkele jaren kan een mooi verouderende Riesling specifieke kwaliteiten ontwikkelen. In Duitsland aangeduid met ‘Firne’. Een Firne is een combinatie van heel wat fijne en mooie verouderde geuren: gekonfijte vruchten, nootjes (bij Riesling vaak amandel), wat aardse geuren (zoals humus). In de mond zal een bittertje wat toenemen, maar bij de grote Rieslings is dit heel subtiel en eerder structurerend. Riesling is heerlijk bij traditionele Elzasser zuurkool schotels, kip in rieslingwijn, zoetwatervissen, Aziatische gerechten en geitenkaas.

Riesling kán bij het verouderen een heel specifiek aroma ontwikkelen, door velen aangeduid als petroleum of bezine geur, genaamd ‘gout de petrol’. Onder wetenschappers, vakbladen en Riesling liefhebbers is er altijd veel discussie over hoe we dit aroma moeten interpreteren en waarderen. Is het een fout? Of is het een weerspiegeling van terroir? Of is het een elegant en interessant bijproduct van veroudering? Alhoewel wij van mening zijn dat het aan ieder zelf is om te bepalen of je ervan houdt volgt nu een uiteenzetting van Gerd Brabant uit 2010 op wijn.startpagina.nl waar wij ons erg in kunnen vinden:

“In de schil van Riesling zit een bepaalde beschermende stof (carotenoïde) die onder invloed van warmte wordt afgebroken. Het is die stof die de druif moet beschermen tegen uitdroging en zorgt voor de goudgele kleur bij rijpe rieslingdruiven. Hoe meer deze stof wordt afgebroken, hoe meer en hoe sneller je de zogenaamde pétrolgeur zal terugvinden. En in warmere gebieden zal Carotenoïde sneller worden afgebroken. Door afbraak van deze carotenoïde ontstaan andere stoffen zoals de verbinding 1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaftaline, of kortweg TDN. Deze stof ontstaat tijdens de gisting, maar ook op fles! En bij hoge concentraties ruik je duidelijk benzine en petroleum. En het blijkt dat alleen bij riesling deze stof in hoge concentraties is terug te vinden. Belangrijk is de term “ook op fles”. Want het kan heel goed zijn dat een gerijpte grote riesling ook een vleugje petroleum heeft (of beter gezegd TDN). Dus automatisch zeggen dat petroleum in riesling foutief is, klopt niet. Een kleine concentratie TDN, in samenhang met andere mooie verouderingsaroma’s kan een pracht van een riesling opleveren. Zoals steeds: de waarheid ligt in het midden, en overdreven TDN is foutief, een kleine dosis ervan kan fun zijn.

Eigenlijk kan je stellen dat de “pétrolgeur de natuurlijke grenzen van aanplant van riesling aangeeft”, zoals ik mooi omschreven in een artikel las. Hoe warmer het klimaat en/of hoe warmer het jaar, hoe sneller de geur opkomt. De Rieslings uit 2003 in Duitsland hebben dat dus héél snel ook gehad. Ik heb al Moezelrieslings van meer dan 30 jaar geproefd die het helemaal niet hadden, maar wel een mix van gedroogd fruit, amandel, honing, een vleugje boenwas. En in andere oudere rieslings had ik het dan weer wel, maar helemaal niet storend, omdat er nog zoveel meer inzat.”

Meer lezen over dit bijzondere fenomeen? www.wijn.startpagina.nl/forum/topic/1864606/petrol-geur-in-riesling-is-een-fout/

Pinot Gris, of Tokay Pinot Gris, of Tokay d’Alsace, geeft stevige wijnen, geschikt voor bij de maaltijd, met in de smaak en haar gulle bouquet vaak iets rokerigs, soms wat zwoel, noten, honing. Een Pinot Gris kan vanwege zijn volle smaak worden geschonken bij pittige gerechten met vis, gevogelte, asperges en het traditionele Récolette (kaas uit de Vogezen).

De Muscat d’Alsace is vaak een blend van Muscat Blanc en Muscat Ottonel en geeft delicate droge tot half droge wijn met de geur van vers fruit en muskaattonen. Heerlijk als aperitief.

Men kan bovenstaande de druiven ook wat later oogsten voor de zoete Vendage Tardive-wijnen (letterlijk ‘late pluk’) of de nog zoetere Sélection des Grains Nobles. Bij het oogsten van het laatste type worden de druiven die door botrytus zijn aangetast in meerder plukgangen geoogst. 

Franse wijn

Frankrijk is met 850.000 ha aan wijngaarden het grootste wijnproducerende land ter wereld en ligt tussen Atlantische Oceaan en Middellandse zee. In l’hexagone tussen zee, oceaan en de continentale invloeden vanuit het oosten, is bijna alles mogelijk. Daarbij komt dat ook de bodemgesteldheid zeer gevarieerd is met meer essentieel calcaire (kalksteen) dan enig ander wijnland.

Er wordt al sinds 600 voor Christus wijn verbouwd in Frankrijk door de Grieken en Féniciërs. Dit concentreerde zich toen al rond de grote rivieren (Gironde, Rhône, Marne, Rijn, Loire en Saône). Vanaf het begin was de wijnbouw ook bestemd voor het buitenland. De Romeinen importeerden al wijnen op grote schaal. Vanaf de 19e eeuw is het classificatiesysteem geïntroduceerd, een systeem waarbij men uit gaat van de herkomst, de traditionele productiemethode en de toepassing van de juiste druiven. Hierdoor werd de kwaliteit van de wijnen steeds beter bewaakt. Binnen de EU vallen de kwaliteitswijnen onder de Vins de Qualité Produits dans des Régions Déterminées, kortweg VQPRD wijnen. Een dikke 99% van de Franse wijnen wordt gecontroleerd conform de Appelation d’Origine Controlée, kortweg AOC, dat onder toezicht staat van het Institut National des Appellations d’Origine des Vins et des Eaux-de-Vie (INAO). Voldoet een wijn aan een serie strenge eisen dan wordt een goedkeuringscertificaat ofwel Acquit Vert afgegeven. Hiermee mag het predikaat AOC worden gevoerd. De wet definieert het gebied en geeft richtlijnen voor welke druivenrassen mogen worden gebruikt, de maximale opbrengst per hectare (rendement) mag zijn, de minimale druivenrijpheid, hoe de druiven worden geteeld en hoe de wijn gevinifieerd kan worden.

Direct onder de AOC wijnen komen de Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS). Dit is ca. 1% van elke oogst. De op één na grootste categorie is die van Vins de Pays (streekwijnen) en helemaal onderaan de kwaliteitsladder staan de Vins de Table. Deze laatste categorie is de laatste jaren in omvang sterk teruggelopen.

Franse wijnen kenmerken zich in het algemeen door hun aardsheid en mineraliteit en levendige zuren. Wijntechnisch is het land te verdelen in drie klimatologische zones. Het koelere Noorden met wijnen met jong fruit, aanwezige zuren en mineralen. Typische wijnen uit deze regio zijn Champagne, Muscadet, Loire Sauvignon Blanc, Bourgogne Chardonnay, Bourgogne Pinot Noir, Elzas Riesling.

Centraal Frankrijk is warm en geeft wijnen met een gemiddelde zuurgraad, mooi fruit en aardse tonen. Hierbij valt de denken aan de Bordeaux Semillion, Beaujolais Gamay, Rode Bordeaux wijn, Noordelijke Rhone Syrah en Sauternes. Het mediterrane Frankrijk licht het meest zuidelijk en is relatief het warmst. Deze regio geeft wijnen met minder zuren, rijp fruit en rustieke aardse tonen. Denk aan een Mousserende Limoux, Provence Rosé, rode wijn uit de zuidelijke Rhône van de kenmerkende GSM blend (Grenache, Syrah, Mouverdre), Corbiere Carignan en Cahors Malbec.

Producent Marc Tempé
Bekroond door: Harold Hamersma
Type Wit, Biologisch
Smaak Vol & Complex
druif Chasselas, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Silvaner
Land Frankrijk
Regio Elzas
Prijs € 17,95
Prijscategorie 10-20 euro

9 DGH 2017 (over de 2013): Dit is Tempés Edelzwicker, een blend van chasselas en alle andere rassen die hij verbouwt, met in deze vintage extra veel gewurztraminer – de specialiteit van het huis. Misschien is-ie daarom extra mooi, bloemig en kruidig, met prachtige zuren waar je direct plat voor gaat. Lees ook zijn andere wijnen. Wat zeg ik, próéf ook zijn andere wijnen.
Veel beter wordt het niet, mensen.

Guide Bettane & Dessauve 2018 (over 2014): "Top rapport qualité prix: Un nez ou le gewurzt est bien perceptible au nez (20% de l’assemblage dans le millésime) au nez, bouche très savoureuse, avec un élan salin et salivant de toute beauté, c’est gourmand et raffiné à la fois, parfait sur des sushis. Le très léger (1,7 g/l) est gommé par la belle nervosité et lui apporte la rondeur et le charme nécessaires."

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

[profiler]
Memory usage: real: 14680064, emalloc: 22852888
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem