Wijntrends 2017

wijntrends 2017 

Door: Martine & Martijn Brander 

 

 

Wat is ‘Hot’ en ‘Not’ in het nieuwe wijnjaar?

Het afgelopen jaar zagen we de verdere opmars van biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen. Daarnaast verschenen er nieuwe spannende inheemse druiven ten tonele. Er werd gediscussieerd over sulfiet, wel of niet. En toen was daar de blauwe wijn, door de experts beschimpt, maar door het grote publiek omarmd. Maar wat zijn de trends in 2017?

  

1. Opkomst Azië

We kennen uiteraard de klassieke wijnlanden zoals Frankrijk, Italië en Spanje. In de nieuwe wereld hebben Chili, Argentinië en Australië weinig geheimen meer. En we kijken ook niet meer op van wijnen uit Uruguay, Turkije en Roemenië. In 2017 verwachten we een opkomst van wijnen uit China, India en Japan. Decanter bekroonde dit jaar een ijswijn uit China met goud en 16 andere wijnen kregen zilver, een geweldig resultaat voor dit wijnland in opkomst. De ‘Gris de Koshu 2015’ van het Japanse wijnhuis Grace won de ‘Platinum Best in Show’ medaille voor beste wijn van één witte druif. De komende jaren zal de kwaliteit toenemen en zullen we deze nieuwe landen steeds vaker tegenkomen.

 

2. Nieuwe druiven

Albariño is definitief doorgebroken. We zagen een toename in Vermentino, Picpoul en Aglianico. Ook Tannat en Mourvedre werden steeds populairder. In 2017 voorzien we de verdere opkomst van het zeldzame Trepat en de geniale Godello, een druif die, mits goed gemaakt, betoverend gelaagde witte wijn oplevert. 

  

3. Goede oogsten, slechte oogsten

De Bourgogne en Champagne werden in 2016 geteisterd door regen en hagel. We houden ons hart vast voor een kleinere en minder geweldige oogst, die ook nog eens duurder zal uitpakken. Daarentegen deden de Nederlandse wijnboeren een dansje door hun wijngaarden dit jaar. De zomer was on-Nederlands warm, en dat zal in 2017 terug te proeven zijn in de wijn die nu in hun kelders ligt te rijpen.

 

4. En gekleurde wijn?

De gekleurde wijn was leuk (?) maar duur. Je betaalt al snel zo’n 10 euro per fles. Waarvan veel voor de kleur en weinig voor de kwaliteit. In 2017 zullen er nieuwe goedkopere aanbieders komen, en naar wij vrezen ook tal van nieuwe kleuren. Daarmee wordt het einde van de trend ingeluid: kwaliteit wordt (nog) minder en het spannende is er al af. Leuk voor de tieners, maar geen serieuze optie voor de doorsnee wijnliefhebbers.

 

5. Creatief met wijn

Zagen we in 2016 al snoepjes met wijnsmaak en ijsklontjes van wijn; in 2017 gaat het experimenteren vrolijk verder. Slushpuppy van Sancerre, why not? Chocolade met Syrah? Mais oui. De food- en drinkbloggers plaatsen de meest smakelijke foto’s, en vriendinnen tagden elkaar en masse. Toch blijven deze experimenten meer grapjes voor éénmalige consumptie. 

 

6. Design

Ja, wij zetten al onze kaarten in op wijnen met een bijzonder design. Vroeger was het genoeg om louter mooie wijn te produceren, maar de nieuwe consument, en in het bijzonder de Millenials, willen daarnaast ook dat de fles er bijzonder uitziet. En-En, dus. Het moderne wijnhuis heeft naast wijnmakers ook designers in huis om met bijzondere etiketten en een actief social media beleid de consument aan zich te binden. Deze wijnen zijn vaak iets duurder, maar staan geweldig op elke tafel.

 

7. Alcoholvrije wijnen

We zagen dit jaar al diverse alcoholvrije wijnen op de markt verschijnen. Meestal een letterlijk slap aftreksel van iets dat in de buurt van een druif moet komen, maar we proefden dit jaar zowaar een aardige chardonnay van Barrel & Drums. De kwaliteit neemt toe en we kijken met plezier uit naar nieuwe pogingen in 2017. 

 

8. 1+1=3

Eenzelfde wijn drinken bij verschillende gangen in een diner is wat ons betreft een gemiste kans voor zowel spijs als wijn. Gelukkig krijgt wijn steeds minder een ondergeschikte rol in het diner. Soms is de wijn zelfs leidend, en vormt de basis voor wat er geserveerd gaat worden. Een spannende trend die geweldige wijn/spijs-combinaties oplevert. Op internet en bij de wijnhandel is volop advies te verkrijgen over welke wijn past bij welk gerecht. Zodoende ervaren steeds meer mensen, niet alleen in het restaurant maar ook thuis, dat Gruner Veltliner prachtig is bij schaal,- en schelpdieren, maar weg zou vallen bij die volvette vis, die dan weer perfect blijkt met een Verdejo. En dat zowel de wijn als het gerecht mét elkaar nog beter smaken, dan apart. Het 1+1=3 effect.

 

9. Biodynamisch

‘Biologisch’ is een reeds geaccepteerd blijvertje. De Vins Naturel, ‘natuurwijnen’, zijn commercieel gezien te ingewikkeld. De kwaliteit is soms prachtig maar vaak onvoorspelbaar. Moeilijk vooral voor de Horeca. Wij voorspellen een verdere opkomst van de biodynamische wijnen. In de biodynamie werkt men volgens de principes van Steiner en volgt men de kosmische kalender in wijngaard en -kelder. De stand van de zon, maan en andere planeten bepaalt de handelingen van de wijnboer. Het is vaak een dolle boel in de wijngaard met alle grazende geiten, kippen en andere kleine dieren die vrolijk en vrijelijk composteren dat het een lieve lust is. Hoewel het strategisch begraven van koeienhoorns ons ook veel te ver gaat, en veel mensen sceptisch zijn over biodynamische wijnbouw, en het niet is bewezen dat deze manier van werken de kwaliteit van wijn echt bevordert, proef je deze intensieve manier van werken vaak wél terug in de wijn. En dát is waar het uiteindelijk om draait. De kwaliteit en smaak van de wijn.

 

10. ’Grower Champagnes’

Niks megalomane beroemde Champagnehuizen. Dikke doei, Charles Heidsieck, Mumm, Perrier-Jouët, Pol Roger, Veuve Clicquot en Louis Roederer. Steeds meer Champagne-liefhebbers richten zich op de ‘grower Champagnes’. Deze boutique Champagnes komen van wijnboeren die hun eigen druiven produceren. Dit zijn vaak kleine boeren die met veel passie en kunde loepzuivere prachtige Champagnes maken. Maar dan voor een fractie van de prijzen van de grote huizen. Kijk, en daar houden wij van. Proost!

  

© Wijnexpert.nl, De Wijk, 30 december 2016.

Foto-tabel Lijst

25 artikel(en)

per pagina
Foto-tabel Lijst

25 artikel(en)

per pagina