In Jumilla produceert Casa Rojo 100.000 fles Macho Man Monastrell. Eén van de paradepaardjes van The Wine Gurus en overladen met positieve reviews en medailles van de wijncritici wereldwijd. De Macho Man Monastrell van komt van deels eigen wijngaarden uit de regio Jumilla, waar ook het hoofdkantoor is gevestigd.
De 45 ha. aan wijngaarden van Casa Rojo liggen in La Raja valley, ook wel 'the scratch' genoemd. 'De kras' staat voor de sporen die het water heeft achtergelaten in de vallei. Deze vormen 'krassen' in het dorre landschap. Deze regio is gortdroog, bloedheet in de zomer en 's nachts koelt het stevig af. Eigenschappen die veel stress genereren bij de druiven, wat weer goed is voor de kwaliteit. La Raja ligt tussen twee rijen van bergtoppen, die een soort tunnel vormen. Deze tunnel gebied de zeewind door de valley, wat de nodige vergissing brengt. Cruciaal voor frisheid en zuurgraad.
Het terroir is zeer gevarieerd. De hoogte verschillen zijn groot en de bodem gevarieerd. We vinden er klei, stenen en gesteente welke doet denken aan de beroemde 'licorella' uit de Priorat. Deze bodem heeft de unieke kwaliteit om het spaarzame vocht goed vast te houden. Met de royale hoeveelheid zon is het alle hens aan dek om de druiven in toom te houden.
Casa Rojo heeft acht wijnen ontwikkeld uit acht verschillen regio's in Spanje met als doel om het beste te kunnen bieden uit elk van de belangrijkste Spaanse regio's. Men wordt gedreven door de passie om de perfecte wijn te maken waarin het terroir van de betreffende regio maximaal tot uitdrukking komt. Het team van Casa Rojo bestaat uit ruim twintig relatief jonge medewerkers. We hebben ze diverse keren ontmoet en telkens zijn we onder de indruk van hun visie, gedrevenheid en creativiteit. Dit team is buitengewoon toegewijd als het gaat om het creëren van mooie wijnen. Met een team van oenologische specialisten trekken ze continu langs de wijngaarden en -kelders van de verschillende geselecteerde regio's. Daarnaast zijn ze net zo gedreven bezig om de wijnen op een bijzondere wijze te presenteren. Een team van designers is dagelijks bezig met het optimaliseren van labels, kurken, flessen, dozen en promotionele materialen. De tijd dat wijn gepresenteerd dient te worden in standaard flessen met etiketten met een statig Chateau is wat hen betreft allang passé en daar sluiten wij ons graag bij aan.
Het wijnmakersteam bestaat uit eigenaren José Luis Gómez en Laura Muñoz, die worden ondersteund door de Franse wijnmaker Patrick Meraz. Hij heeft het vak geleerd van de sterwijnmaker Michel Rolland. Patrick Meraz studeerde oenologie in Montpellier en heeft gewerkt bij Chateau Haut-Brion, één van de Premier Cru’s in de Bordeaux. De eerste 15 jaar heeft Patrick gewerkt in de wijngaarden van de Bordeaux. Vervolgens werkte hij 20 jaar als wijnmaker bij Chateau Larrivet Haut-Brion.
De Monastrell, in Frankrijk bekend als mourvèdre, is een van oorsprong Catalaanse druif. De druif wordt veel aangeplant in de regio Jumilla. Zij geeft al snel veel fruit geeft. Het is dus zaak om te voorkomen dat de wijnen te 'jammie' worden. Een val waar veel wijnmakers uit de regio in trappen. Traditioneel staan de planten ver uit elkaar. Om ervoor te zorgen dat de wortels dieper gaan, harder moeten werken en meer mineraliteit opnemen plant Casa Rojo haar wijnstokken niet meer 2,7m, maar 1,2m uit elkaar. Dit geeft een lage opbrangst van maximaal 1kg per plant.
De Monastrell druiven komen van verschillen plots, elk met een geheel eigen terroir. Ook komende de planten van verschillende klonen. Tijdens de pluk wordt er streng geselecteerd. De druiven worden zorgvuldig behandeld en voorzichtig, middels kisten van maximaal 15kg naar de wijnkelder getransporteerd. Het is van belang dat de schillen heel blijven om oxidatie te voorkomen.
In de wijnkelder gaat men al net zo zorgvuldig te werk. Elk stukje wijngaard wordt afzonderlijk gevifiviceerd. Er is niets aan het toeval overgelaten om de beste Monastrell ter wereld te maken. Men maakt gebruik van de beste apparatuur; pomp, Le Jeune vaten, filtratie, alleen het beste is goed genoeg. Een volume van 15% van de wijn wordt een jaar lang opgevoed in frans eikenhout. In vaten van 225 liter, 450 liter en amfora’s van 800 liter. Telkens wordt gekeken wat het beste resultaat geeft, zodat de volgende jaargang weer een stap beter wordt.
Het is de wijnmakers van Casa Rojo geweldig gelukt om deze 100% monastrell wijn lekker sappig te maken met in de smaak veel rood fruit en tóch de frisheid te bewaren. In de neus rood en zwart fruit met mineraliteit en hints van balsamica. De wijn heeft vier maanden op hout gerijpt. Het hout is zeer subtiel aanwezig en geeft de wijn een vriendelijk karakter. Het fluwelen fruit is prachtig gebalanceerd met een rokerige toets en mooie zachte zuren. Een heerlijke wijn voor alle dag, met vrienden en heerlijk bij licht vlees, kip, gevolgelte. Drink hem licht gekoeld op 15-16 graden.
Alcoholic grade: 14,5%
Total acidity: 5,4 g/L
pH: 3,6
Residual Sugar: 2 g/L
Free SO2: 22 mg/L
Total SO2: 66 mg/L
Producent | Casa Rojo |
---|---|
Bekroond door: | Gilbert & Gaillard, Perswijn |
Type | Rood, Proefpakket |
Smaak | Krachtig & Fruitig |
druif | Monastrell |
Land | Spanje |
Regio | Jumilla |
Prijs | € 67,90 |
Prijscategorie | > 20 euro |
VINTAGE 2016
Perswijn 10/2018 ****(*): in de neus chocola en gedroogde pruimen, vanille en krentjes. De smaak is zwoel, rijp, machtig en stoere tannine
Gilbert & Gaillard score 94/100: Beautiful red with purple-blue. A festival of aromas blending ripe fruits and elegant roasted coffee on the nose. The palate is modern and displays impeccable harmony between alcohol, fruit, roasted coffee and tannins. Excellent winemaking credentials.
Onderscheidingen (vintage 2012)
- Gold Medal Berliner Wine Trophy 2014
- Best Spanish roble tinto Mundus Vini Contest 2014
- Best Value red wine CWSA 2014
- Great gold best red wine Gilbert & Gaillard 2014
- 9/10 points, "El País"
- Gold medal in Wine Align World Wine Awards, Canada
- Gold medal in AWC Vienna 2014
Hubrecht Duijker, februari 2015
"Zes gouden medailles, jazeker, daarmee werd de MMM Macho Man Monastrell 2012 bekroond. Zijn naam geeft aan dat het hier een krachtpatser betreft, in dit geval uit Jumilla, zuidoostenelijk in Spanje. De vlezige smaak bevat voornamelijk kruidige en donkere tonen, met daarnaast wat frisheid en veel sap. Producent Casa Rojo meldt dat deze verwarmende winterwijn afkomstig is van oude, milieuvriendelijk geteelde monastrell-stokken en bvendien een maand of vier in fusten gelagerd."
Winemakers comments
Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.