Blader door
Categorie
  1. Bordeaux (5)
  2. Sauternes (1)
  3. Bourgogne (7)
  4. Mâconnais (0)
  5. Challonais (0)
  6. Chablis (1)
  7. Côte d’Or (0)
  8. Beaujolais (0)
  9. Languedoc (23)
  10. Elzas (3)
  11. Rhône (4)
  12. Loire (3)
  13. Champagne (12)
  14. Provence (12)

Frankrijk

Frankrijk is met 850.000 hectare aan wijngaarden het grootste wijnproducerende land ter wereld. In l’Hexagone tussen de Middellandse zee, de Atlantische oceaan en de continentale invloeden vanuit het Oosten, is bijna alles mogelijk. De bodemgesteldheid is zeer gevarieerd met meer essentieel calcaire (kalksteen) dan in enig ander wijnland.

 

wijn kaart frankrijk

 

De Grieken en Féniciërs verbouwden sinds 600 voor Christus wijn in Frankrijk. De productie concentreerde zich rond de grote rivieren (Gironde, Rhône, Marne, Rijn, Loire en Saône). Vanaf het begin was de wijnbouw ook bestemd voor het buitenland. De Romeinen importeerden wijn op grote schaal. In de 19e eeuw werd het classificatiesysteem geïntroduceerd; een systeem waarbij men uitgaat van de herkomst, de traditionele productiemethode en de toepassing van de juiste druiven. Hierdoor werd de kwaliteit van de wijnen steeds beter bewaakt. Binnen de EU vallen de kwaliteitswijnen onder de Vins de Qualité Produits dans des Régions Déterminées, kortweg VQPRD-wijnen. Ruim 99% van de Franse wijnen wordt gecontroleerd conform de Appelation d’Origine Controlée, (AOC), dat onder toezicht staat van het Institut National des Appellations d’Origine des Vins et des Eaux-de-Vie (INAO). Voldoet een wijn aan een serie strenge eisen dan wordt een goedkeuringscertificaat ofwel Acquit Vert afgegeven. Hiermee mag het predikaat AOC worden gevoerd. De wet definieert het gebied en geeft richtlijnen voor welke druivenrassen mogen worden gebruikt, de maximale opbrengst per hectare (rendement), de minimale druivenrijpheid, hoe de druiven worden geteeld en hoe de wijn gevinifieerd moet worden.

Direct onder de AOC-wijnen komen de Vins Délimité de Qualité Supérieure (VDQS). Deze vormen ca. 1% van elke oogst. De op een na grootste categorie is die van Vins de Pays (streekwijnen) en helemaal onderaan de kwaliteitsladder staan de Vins de Table. Deze laatste categorie is de laatste jaren in omvang sterk teruggelopen. 

Franse wijnen kenmerken zich in het algemeen door hun aardsheid, mineraliteit en levendige zuren. Wijntechnisch is het land te verdelen in drie klimatologische zones. Het koele Noorden produceert wijnen met jong fruit, aanwezige zuren en mineralen. Typische wijnen uit deze regio zijn Champagne, Muscadet, Loire Sauvignon Blanc, Bourgogne Chardonnay, Bourgogne Pinot Noir, Elzas Riesling.

Centraal Frankrijk is warm en geeft wijnen met een gemiddelde zuurgraad, mooi fruit en aardse tonen, zoals de Bordeaux Semillion, Beaujolais Gamay, rode Bordeaux wijn, noordelijke Rhône Syrah en Sauternes. 

Het mediterrane Frankrijk ligt het meest zuidelijk en is relatief het warmst. Deze regio geeft wijnen met minder zuren, rijp fruit en rustieke aardse tonen. Denk aan een mousserende Limoux, Provence Rosé, rode wijn uit de zuidelijke Rhône van de kenmerkende GSM blend (Grenache, Syrah, Mouverdre), Corbiere Carignan en Cahors Malbec.

Foto-tabel Lijst

30 van 37 producten

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Foto-tabel Lijst

30 van 37 producten

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2