Beaujolais

In het zuiden van de Bourgogne ligt de Beaujolais. In dit langgerekte gebied van 15 km breed en 90 km lang wordt meer dan 1 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Doordat de streek warmer en zonniger is dan het noorden van de Bourgogne wordt voornamelijk Gamay Noir a Jus Blanc aangeplant. Deze druif geeft lichte fruitige wijnen met een iets lager alcoholpercentage, die het beste jong en licht gekoeld gedronken kunnen worden. Gouleyant noemen de Fransen de manier waarop de mooie Beaujolais in je keel glijdt.

 

Isabelle en Bruno Perraud

Isabelle en Bruno Perraud werken biologisch, Beaujolais, Bourgogne

Ten zuiden van Villefranche bevindt zich de ‘Bas’ Beaujolais. De wijn uit deze streek is zelden te bewaren. De kleigrond uit deze regio is te koud om de aroma’s uit de gamay optimaal te ontwikkelen. Uiteraard zijn er uitzonderingen. In het noordelijke deel bevindt zich de ‘Haut’ Beaujolais. Hier is de bodem van graniet en zanderig. De warme bovenlaag watert goed af en heeft een variabele dikte. De Gamay-druif rijpt hier optimaal. Hier vinden we de 38 Beaujolais-Villages. Hiervan mogen 10 hun eigen naam op het etiket vermelden, dit zijn de ‘Beaujolais Cru’s’. Dit zijn van zuid naar noord Brouilly, Côte de Brouilly, Morgon, Régnié, Chiroubles, Fleurie, Moulin-à-Vent, Chénas, Juliénas en St-Amour. Ze liggen in een 24 km lange beboste regio met steile heuvels. De bodem varieert van basalt tot kalksteen op een laag van graniet uit oude vulkanen. De wijnen uit deze regio variëren van frisfruitige wijnen, die je jong drinkt tot zware, rijke die jaren nodig hebben om hun scherpte te verliezen.

Het merendeel van de wijnen uit de Beaujolais wordt gemaakt via de snelle vergisting; de macération carbonique of macération semi-carbonique. Na de oogst worden de druiven in een afgesloten cuve onder druk gebracht met koolzuurgas op de temperatuur van 18 graden Celsius. Door verstikking van de druiven en een chemisch proces worden bouquet en aromastoffen optimaal opgenomen in het sap. Dit proces duurt enkele dagen tot drie weken, waarna de tweede malolactische vergisting kan plaatsvinden op een hogere temperatuur. De macération carbonique geeft de wijnen veel kleur en rood fruit. Met deze techniek krijgt de wijn bovendien minder tannines en zuren waardoor ze eerder op dronk is.

Malolactische gisting, ook wel malolactische fermentatie, appelzuurgisting of melkzuurgisting genoemd, is een proces in het maken van wijn, waarbij appelzuur wordt omgezet in melkzuur en koolstofdioxide. Deze gisting geschiedt onder impuls van de bacteriesoort Oenococcus oeni (vroeger Leuconostoc oenos genoemd), die zich - net als de gistcellen voor de alcoholische gisting - op de schil van de druif bevinden.

Een van onze favoriete huizen is Domaine Côtes de la Molière uit Vauxrenard, een klein dorpje hoog in de heuvels ten westen van Fleurie. Het maakt deel uit van de appellation Beaujolais Villages. Veel wijngaarden zijn hier verlaten of zelfs gerooid, want het bewerken van de stijle akkers is zwaar, en de wijnen waren lange tijd maar moeilijk te verkopen. Ook worden de wijngaarden hier vaak getroffen door hagelbuien. Isabelle en Bruno Perraud blijven hier echter vol overtuiging hun wijngaarden bewerken; ze geloven in de kwaliteit van het terroir. Naast de wijngaarden in Vauxrenard bezitten Isabelle en Bruno over mooie perceeltjes in Moulin-a-Vent en –vanaf de oogst 2010- in Fleurie. Sinds 2008 maken ze in Vauxrenard ook een kleine hoeveelheid witte wijn van chardonnay en -uniek in de Beaujolais- een beetje sauvignon blanc.

Ze namen het familiedomein (zesde generatie) in 1988 over. Langzaam maar zeker begonnen ze het gebruik van onkruidverdelgers en andere chemische middelen af te zweren, en vanaf 2002 zijn ze overgestapt op volledig biologische wijnbouw. Een deel van de wijngaarden ploegen ze met behulp van een paard. Maar niet alleen is het werk in de wijngaard biologisch. Ook de wijnbereiding is puur natuurlijk: gebruik van natuurlijke gisten, geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) en geen andere toevoegingen. Er wordt zelfs geen sulfiet gebruikt bij de vinificatie en de botteling (die natuurlijk zonder filteren plaatsvindt). De vinificatie is traditioneel (met niet ontsteelde trossen).

Eerlijker wijnen dan die van Isabelle en Bruno zijn niet te vinden. Het is puur vergist druivensap, niets meer en niets minder. Niets toegevoegd, niets weggehaald. Voor liefhebbers van "vins naturels" niet te missen! Helaas zijn de hoeveelheden heel beperkt.

Biologische wijnranken en velden

De biologisch gecertificeerde wijngaard van het Domaine Côtes de la Molière van Isabelle en Bruno Perraud

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.

[profiler]
Memory usage: real: 12582912, emalloc: 16260184
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem