Côte d’Or

De Côte d’Or wordt vaak beschouwd als de belangrijkste regio in de Bourgogne. Het ligt langs een geografische breuklijn. Hierdoor is een heuvelrug ontstaan met maritieme afzettingen uit verschillende tijdperken. De bodem is rijk aan kalkafzetting van schaal en schelpdieren, maar door verwering en kleinere lokale breuklijnen ontstonden bodems van verschillende textuur. De heuvelrij strekt zich uit van Dijon tot Maranges en omvat de regio’s Côtes de Nuits (en Hautes-Côtes de Nuits), Côtes de Beaune (en Hautes-Côtes de Beaune).

In de Côte d’Or vinden we meest noordelijk de Côtes de Nuits. De heuvelrug ter plaatse een ondergrond van kalksteen, mergel en op de beste plekken slik en steenslag. De oostelijk gelegen hellingen krijgen een optimale hoeveelheid zon. Deze AOC produceert geweldige rode wijnen en grossiert in Premier en Grand crus van hoge kwaliteit. Wit vinden we hier zelden, in tegenstelling tot de beroemde zuiderburen uit Meursault en Puligny-Montrachet de regio Beaune. De belangrijkste gemeentes van de Côtes de Nuits zijn:

- Marsannay-la-Côte: met de rosé de Marsanney of Bourgogne Clairet de Marsannay;
- Fixin: met 9 Grand crus waaronder de bekende Grand cru Clos de Perrière;
- Gevrey-Chambertin: De wijnen van de AOC Gevrey-Chambertin genieten een grootse reputatie. Er zijn 20 Premier crus en de 8 Grand crus Chambertin, - Chambertin-Clos de Bèze, Chapelle Chambertin, Charmes Chambertin, Griotte Chambertin, Latricières Chambertin, Mazis Chambertin en Ruchottes-Chambertin;
- Morey-Saint-Denis: met de vijf Grand crus Clos de Tart, Bonnes Mares, Clos de la Roche, Clos des Lambrays en Clos Saint-Denis;
- Vougeot: met het beroemde domaine Clos-de-Vougeot;
- Vosne-Romanée: met de beroemde Grand crus Richebourg, La Romanée, Romanée-Saint Vivant, La Tâche, Grand Rue en Romanée Conti;
- En verder Chambolle-Musigny, Flagey-Echézeaux, Nuits-Saint-Georges, Côte de Nuits Villages en Hautes-Côtes de Nuits.

La Romanée     De Wijngaarden van La Romanée

Grand Cru La Romanée, Vosne-Romanée, Côte d'Or Bourgogne

Rondom Beaune vinden we de AOC Côtes de Beaune. Dit is de regio van de grote witte Chardonnays van de Bourgogne. Bekend zijn de wijnen uit Puligny en Meursault. De eerste verfijnd en hoger in de zuren, de tweede vol en boterig. De witte wijnen combineren uitstekend bij een grote verscheidenheid aan gerechten, zoals zalm, snoek, tong, tarbot, zeeduivel, schaaldieren, kalfsvlees, ganzenlever, escargots en diverse kazen (Boursault, droge geitenkaas en Mont d’Or). Door de kalkrijke bodem en noordelijke ligging produceert men uiteenlopende rode wijnen. Van de donkere, stevige, tanninerijke Pommards tot de vriendelijke wijnen uit Beaune. De rode Pinot Noirs zijn prachtige begeleiders van gevogelte (kip en kalkoen), wit vlees (kalfs- en varkensvlees), witschimmelkazen, ragouts, tam konijn en niet te zware paté’s. De bekendste gemeenten zijn:

- Pommard: geen Grand crus maar wél 26 Premier crus;
- Meursault: vooral bekend van de boterige, dikke witte wijnen uit het noordelijke deel, maar er wordt ook veel rood geproduceerd. Geen Grand crus maar wél veertien Premier crus, met als bekendste Les Charmes, Les Perrières;
- Puligny-Montrachet: de wijnen van de Puligny zijn veelal eleganter en hoger in de zuren dan de wijnen van de aan de noordzijde gelegen buren van Meursault. De vier Grand crus zijn La Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet, Le Bâtard-Montrachet en Chevelier-Montrachet;
- Chassangne-Montrachet: voornamelijk bekend om zijn voortreffelijke witte wijnen. Jancis Robinson beschrijft hen als “droog, sappig, gouden, naar bloemen of soms hazelnoot geurend”. Deze gemeente kent drie Grand crus, waarvan er twee ook tot Puligny-Montrachet behoren. Een fantastische regio met, door wijncritici, hoog aangeschreven wijnen;
- Santenay: bekend van de Premier crus Les Gravières, La Comme en Les Maladières én de bijzondere bronnen waardoor de regio ook als kuuroord wordt gezien;
- En verder de kleinere appelaties Ladoix-Serrigny, Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses, Savigny-les-Beaune, Chorey-les-Beaune, Beaune, Volnay, Monthélie, Saint-Romain, Auxey-Duresses, Saint-Aubin, Cheilly, Dezize en Sampigny-les-Maranges.

Natuurlijk zijn er de grote huizen, maar wij vinden het ook boeiend om ons te richten op de jong talenten van een regio. Quentin Beaufort, de derde zoon van Jacques Beaufort (van Champagne André & Jacques Beaufort) is ook een goed voorbeeld van een jonge, getalenteerde wijnmaker. Hij was enkele jaren de wijnmaker op het familiedomein. Op zoek naar wijngaarden om voor zichzelf te beginnen kwam hij buiten het Champagne-gebied terecht, in het noord-oostelijkste puntje van het departement Côte d'Or in de Bourgogne. Op slechts 7 kilometer afstand van de grens van de Champagne vond hij een wijngaard met een terroir dat vrijwel identiek is aan dat van de familiale Champagne wijngaarden in Polisy (klei met kalksteen). Zijn Vin Effervescent ofwel mousserende wijnen kunnen zich zonder meer meten aan vele kleinschalige biologische Champagnes. De Brut 2007 (90% pinot noir, 10% chardonnay) heeft geen dosage gehad (in tegenstelling tot wat de naam Brut doet vermoeden). Deze wijn heeft 5 jaar sur lattes gelegen! Jaargang 2010 heeft 2 jaar sur lattes gelegen. De assemblage bestaat uit 75% Pinot Noir, 25% Chardonnay. In beide gevallen zijn de basiswijnen niet gechaptaliseerd, daardoor zijn de wijnen laag in alcohol (11%), maar toch erg complex, lang en intens. Tip voor de ware champagneliefhebber, die gaat voor kwaliteit en niet voor een label. 

Sur lattes is een oenologische term uit de champagne-industrie. Nadat de liqueur de tirage (mengsel van gist en suiker) bij de pas gebottelde stille wijn is gevoegd wordt de fles stevig afgesloten met een kroonkurk of een kurk, die met een ijzeren beugel stevig is vastgemaakt. Volgens de Franse wet moet elke fles champagne ten minste twee weken sur lattes liggen voor de prise de mousse, het ontstaan van de kenmerkende belletjes koolzuur. Over het algemeen geldt: hoe fijner de mousse, hoe hoger de wijn wordt aangeslagen.

Chaptaliseren is het toevoegen van suiker aan de most om een wijn met een hoger alcoholpercentage te produceren. Chaptalisation is het Franse begrip hiervoor. Een andere term is amélioration. In het Duits wordt deze handeling met Anreicherung of Verbesserung aangeduid.

Alice en Quentin Beaufort

Jonge wijnmakers Alice en Quentin Beaufort voor 'Grande Charme', hun voornaamste wijngaard.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.