Gaja Sito Moresco 2017

€ 49,95

Allemansvriend, zijdezacht en de romige structuur

Unieke blend


De druiven voor deze Langhe DOP zijn afkomstig uit Barbaresco, Treiso en Serralunga. Een van die percelen gaf de naam aan de wijn, genoemd naar zijn voormalige eigenaar Moresco. Was dit in de oogsten van vóór 1998 nog een wijn waarin nebbiolo domineerde, vandaag de dag zijn barbera, merlot en cabernet sauvignon vertegenwoordigd in de Sito Moresco.


Iedere druivenvariëteit wordt apart gevinifieerd: met de schilletjes gaan de handgeplukte vruchten de gisttanks in waar de suikers in twee weken tijd bij ongeveer 26 graden Celsius worden omgezet in alcohol en koolzuur. Pas na malolactische gisting komt de samenstelling tot stand.


12 maand hout


Vervolgens gaat de jonge assemblage voor een jaar in barriques en nog eens 6 maanden voor flesrijping de kelders in. Hoewel de wijn geschikt is om direct gedronken te worden komt een additionele rijping van vier tot vijf jaar de wijn ten goede. Probleem van deze wijn is dat de gemiddelde opbrengst van de druiven per hectare klein is waardoor de vraag naar deze geweldige wijn ieder jaar groter is dan het aanbod.


Proefnotitie


De reden voor de grote belangstelling voor deze wijn zit in z’n kwaliteit. De Sito Moresco combineert het karakter en raffinement van de nebbiolo druiven met de toegankelijkheid van barbera, cabernet en merlot. In de neus neem je rijpe rode vruchten waar, iets van chocola en een aangename kruidentoets. De tannines zijn mild, zelfs zijdezacht en de romige structuur van deze Langhe DOP maakt hem tot een prettige Italiaanse allemansvriend. Vroeg op dronk maar enkele jaren flesrijping zal de liefhebbers plezieren.


 

Artikelnummer: KW 2001598
Italië | Piemont | 2017 | Zwaar & Complex
Nog 6 stuks op voorraad
Beschikbaarheid: Op voorraad
  • Details
  • Additional Info
  • Labels

Gaja Dagromis Barolo

Uit Piemonte, Italië, waar een Mediterraan klimaat heerst. De 100% nebbiolo druiven zijn afkomstig van de legendarische wijngaarden La Morra en Serralunga. De bodem is een kalkrijke zandbodem met sporen van magnesium en mangaan. De druiven van de verschillende wijngaarden worden apart geoogst en afzonderlijk vergist op roestvrij stalen vaten. Vervolgens wordt de wijn 12 maanden in houten vaten gelagerd. Daarna vindt het blenden plaats, gevolgd door nog eens 18 maanden lagering op grote foeders. Op het etiket staat een fazant afgebeeld omdat deze regelmatig in het gebied worden gesignaleerd.

Angelo Gaja

Angelo Gaja (1940) is een begrip in de Italiaanse wijnwereld. Zijn stijl van werken kenmerkt zich door te innoveren en te pionieren, maar vooral door nooit concessies te doen ten aanzien van kwaliteit en waar nodig te breken met de regels van het betreffende wijngebied. Gaja is beroemd geworden doordat hij de Piedmont heeft gemoderniseerd door internationale druivenrassen te introduceren. Daarnaast maakt men gebruik van vinificatie technieken vanuit Bordeaux en Califormia, hoewel traditionele elementen, zoals lange maceratie en het gebruik van grotere eikenhouten vaten. Zijn mooiste Barbaresco’s brengt hij op de markt als Single Vineyard, 95% nebbiolo aangevuld met 5% barbera. Geheel tegen alle wetten van de streek, waar 100% nebbiolo is voorgeschreven. Hierdoor moet hij de wijnen declasseren tot DOC Langhe. Geen probleem, want inmiddels is de naam Gaja wereldwijd sterker dan die van de overkoepelende DOCG Barbaresco.

Producent Gaja
Bekroond door: Nog geen beoordeling
Type Rood
Smaak Zwaar & Complex
druif Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot, Nebbiolo
Land Italië
Regio Piemont
Prijs € 49,95
Prijscategorie  > 20 euro

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

BASED ON YOUR SELECTION, YOU MAY BE INTERESTED IN THE FOLLOWING ITEMS:

[profiler]
Memory usage: real: 16777216, emalloc: 23448104
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem