Noelia Ricci 'Il Sangiovese' 2016 - 92p James Suckling

€ 14,60

Verfijnd, viooltje en een overdaad aan kers en fris rood fruit

De traditionele wijnen uit de Romagna waren jong, levendig en easy-going. De 'Il Sangiovese' van Noelia Ricci is een eerbetoon aan deze traditie. Een 100% Sangiovese. Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een diepe kersenrode kleur, en redelijk wat verkwikkende zuren met een variabele dosis fruit. De druif vormt de basis voor alle grote Toscaanse wijnen: Brunello di Montalcino, Chianti en Vino Nobile di Montalcino. Onze 'Il Sangiovese' heeft een opvallend mooie dieprode kleur. De neus is verfijnd, met vleugje viool en een overdaad aan rood fruit. Precies zoals wij lekker vinden. De smaak is aards, rijk, delicaat, elegant met prachtig fruit van rode bes, kers en rode pepertjes.


Het zuurtje van de Sangiovese past geweldig bij de Toscaans-Italiaanse keuken, met haar kruidige gerechten en salades gebaseerd op tomaat, zoals pizza of een pasta gerecht met tomatensaus. Een typisch Toscaans gerecht dat goed bij een dergelijke wijn zou passen, is witte bonen in tomatensaus met varkensworst (fagioli all’uccelletto con salsicce). 



/ 92p van wijncriticus James Suckling voor de 2016: This is a fascinating red with cherries, hints of terracotta and bright fruit, yet an underlying seriousness and beauty. Medium body, fine tannins and a vivid finish. Drink or hold.


/ Il Sangiovese 2017 is awarded two hearts by Merum, Italian Wine Magazine


Merum Ila Sangiovese 2016


/ Il Sangiovese 2016 –awarded with the “Three Glasses” by the Top Italian Wines 2018 of Gambero Rosso and with the “Oscar bere bene” by the Gambero Rosso 2018.


/  Il Sangiovese 2015 – awarded with the “Oscar bere bene” by the Gambero Rosso 2017 and received a most favourable result 91/100 during a blind tasting by Marco Tonelli for “GardiniNotes, the Wine Killers”.


/ Il Sangiovese 2014 – awarded with the “Three Glasses” by the Top Italian Wines 2016 of Gambero Rosso


Artikelnummer: NR600216
Italië | Romagna Sangiovese Superiore | 2016 | Soepel & Fruitig
Beschikbaarheid: Op voorraad
  • Details
  • Additional Info
  • Expert Review
  • Labels

Noelia Ricci range

Symboliek

Het wijngoed heeft zich voor de etiketten laten inspireren door het dierenrijk. De meest geavanceerde dieren zijn vertegenwoordigd op het etiket van de oudste wijn, GODENZA. De aap belichaamt de stijl van een wijn die teruggaat naar de oorsprong van Sangiovese. Een stevige wijn die de heuvelkam waar hij vandaan komt getrouw beschrijft. Een wijngaard met een zeer hoge hoeveelheid zandsteen, die de wijn zijn typische hartige karakter geeft.

IL SANGIOVESE wordt vertegenwoordigd door een wesp, een regelmatige bezoeker van de wijngaarden en cruciaal voor de bescherming van de biodiversiteit van wijngaarden. Een vintage wijn, snel en prikkelend, zo verfrissend en gemakkelijk in de omgang als de wijnen vroeger waren.

De walvis is vertegenwoordigd op het label van BRO ', de Trebbiano-wijn. Het doet denken aan de zee, die vroeger deze landen bedekte, en neemt ons mee op een reis door herinnering, terug naar een abstracte tijd die ons naar het onbewuste leidt. 

Terroir

Noelia Ricci Vineyards

Noelia Ricci is een kleine CRU op ​​een heuveltop met blootstelling aan het zuidoosten, op een hoogte van 200 tot 340 meter boven de zeespiegel in San Cristoforo. De grond biedt een combinatie van drie verschillende geologische soorten: "spungone" (biocalca-renite) van Bertinoro, zandsteen uit Modigliana en zwavelhoudende mergel van Predappio. Drie componenten met sterke karakteristieken. De bodems zijn klei-achtig maar rijk aan zand en zwavelhoudende en kalkhoudende mineralen.

 

Het klimaat van Predappio is eigenlijk continentaal, met variaties als je de heuvel op klimt vanwege het temperatuurbereik en de zeebries die uit de Adriatische Zee waait, die ongeveer 50 kilometer verderop ligt, en geen obstakel vindt om hem te stoppen. Het klimaat is gezond en de luchtvochtigheid is laag vanwege de zeewind.

 

De wijnmakerij is gebaseerd op het model van klassiek en goed onderhouden wijngaardbeheer, de vrucht van een eeuwenoude en diepgewortelde ervaring.

De wijngaarden van Noelia Ricci vormen een eerbetoon aan de plaatselijke wijnbouw traditie, omdat ze uitsluitend zijn beplant met de autochtone Sangiovese- en Trebbiano-variëteiten en, in zeer geringe mate, met Pagadebit-druiven. De wijngaarden zijn eind jaren negentig geplant. De wijnmakerij zet zich steeds meer in op ecologische duurzaamheid. Noelia Ricci is langzaam maar zeker bezig met de biologische landbouw. 

 

Predappio en Sangiovese

Het productiegebied van Sangiovese di Romagna strekt zich uit ten zuiden van de Via Emilia, langs brede valleien gelegen tussen de provincies Ravenna en Forlì-Cesena, op een hoogte variërend van 100 tot 350 meter boven de zeespiegel en met bodems van sedimentaire kleiachtige matrix. Sinds het jaar 2011 is het land verdeeld in 12 subzones in overeenstemming met de productiespecificaties. De subzone van Predappio is een historisch wijnbouwgebied van Sangiovese. De grond is rijk aan klei. Hoe hoger je komt, hoe rijker aan mineralen. De meest interessante Crus van Predappio bevinden zich op een hoogte van meer dan 250 meter boven de zeespiegel in 4 gebieden: Predappio Alta, San Cristoforo, San Zeno en Rocca delle Caminate.

 

Het verhaal van Noelia Ricci

Noelia Ricci is een droom vertaald in visie. Het respecteren van de natuurlijke begrenzingen van het terroir. En teruggaan naar de manier waarop boeren Sangiovese-wijn in dit gebied maakten. In 2010 koos Marco de 7 top-hectaren, momenteel 9, die zeldzame kwaliteit aan percelen in de regio Romagna vertegenwoordigen. Noelia Ricci is een eerbetoon aan de klassieke Toscaanse stijl, met een eigentijdse aanpak. Het zijn eerlijke wijn, zonder overmatig alcoholgebruik en zonder sterk geconcentreerde kleuren. Met een fijne structuur, sterke persoonlijkheid en complexiteit, met behoud van een uitnodigende benadering en streven naar drinkbaarheid. De eerste jaargang werd geproduceerd in 2013 en heeft ons direct bij de lurven gegrepen.

 

De geschiedenis van de familie

Na de dood van Ricci in 1980, was zijn dochter Noelia de eerste die het potentieel van deze heuvels realiseerde en, geleid door haar visie, begon ze nieuwe wijngaarden te planten en een wijnmakerij te bouwen. Pandolfa is nu eigendom van Noelia's kleindochter, Paola Piscopo, die al haar enthousiasme heeft gebruikt om het landgoed te herstellen in de rol die het in het gebied verdient. Vandaag heeft een van haar kinderen, Marco Cirese, een vierde-generatie lid van de familie, de draad van dit verhaal opgepikt, met de bedoeling om het wijngoed verder te ontwikkelen.

 

De geschiedenis van het landgoed

Noelia Ricci Estate

Noelia Ricci is een project gestart in 2010 binnen Tenuta Pandolfa, een landgoed rijk aan geschiedenis dat zich uitstrekt over een gebied van 140 hectare aan de voet van de Toscaans-Emiliaanse Apennijnen, op slechts een paar kilometer afstand van Predappio. De naam Pandolfa wordt verondersteld te zijn afgeleid van Sigismondo Pandolfo Malatesta, bekend als de "Wolf van Rimini", die naar verluidt nog lang in dit gebied was gebleven voordat hij het Kasteel van Fiumana plunderde in 1436. Van 1626 tot 1941 was het landgoed in handen van Marchesi Albicini. In 1941 werd het pand overgenomen door Kropidius Giuseppe Ricci, een ondernemer uit Forlì. In de jaren van de Tweede Wereldoorlog kwamen de gelukkige tijden van Pandolfa abrupt ten einde. Het landgoed werd bezet door de Duitsers en vervolgens aangevallen door het Poolse leger, terwijl de kelders werden geopend om onderdak te bieden aan vluchtelingen. In de jaren vijftig, nadat de vrede eindelijk hersteld was, heeft Giuseppe Ricci het landgoed grondig gerenoveerd. Beroemde lokale kunstenaars werden erbij betrokken en gestimuleerd om kunstwerken te maken die het erfgoed en de geschiedenis van het land eren. Ricci richtte zich ook op de landbouwproductie van het landgoed, kocht twee aangrenzende boerderijen en plantte de eerste wijnstokken van Sangiovese en Trebbiano-druiven.

 

 

Producent Noelia Ricci
Bekroond door: Gambero Rosso, James Suckling
Type Rood, Biologisch
Smaak Soepel & Fruitig
druif Sangiovese
Land Italië
Regio Romagna Sangiovese Superiore
Prijs € 14,60
Prijscategorie 10-20 euro

/ 92p van wijncriticus James Suckling voor de 2016: This is a fascinating red with cherries, hints of terracotta and bright fruit, yet an underlying seriousness and beauty. Medium body, fine tannins and a vivid finish. Drink or hold.

/ Il Sangiovese 2017 is awarded two hearts by Merum, Italian Wine Magazine

Merum Ila Sangiovese 2016

/ Il Sangiovese 2016 –awarded with the “Three Glasses” by the Top Italian Wines 2018 of Gambero Rosso and with the “Oscar bere bene” by the Gambero Rosso 2018.

/  Il Sangiovese 2015 – awarded with the “Oscar bere bene” by the Gambero Rosso 2017 and received a most favourable result 91/100 during a blind tasting by Marco Tonelli for “GardiniNotes, the Wine Killers”.

/ Il Sangiovese 2014 – awarded with the “Three Glasses” by the Top Italian Wines 2016 of Gambero Rosso

Uit artikel in Meininger - Sommelier & Weinwirtschaft, maart 2018

"... Marco Cirese benadrukt ook deze combinatie van versheid, fruit en fijne tannines met het indrukwekkende project Noelia Ricci: slechts twee Sangiovese en één witte Romagna Trebbiano en Pagadebit maken deel uit van het assortiment van Noelia Ricci.

... Maar ze maken snel indruk. Het bijzondere is dat alle wijnen alleen in inox gevinificeerd worden en dat het hout volledig is weggelaten. Dat de wijnen echter, vooral de Godenza, complex zijn, worden snel onthuld tijdens mijn bezoek op de heuvel waar het landgoed van Pandolfa ligt.

... Predappio, iets verderop in het achterland van Bertinoro en Marzeno, ligt veel hoger aan de voet van de Apennijnen. Bovendien is het kleigehalte hoog, maar met meer ontwikkeling van krijt dan kalksteen. Net als de omgeving van Imola en Faenza zijn Forlì en Predappio al eeuwenlang bekend om hun uitstekende Sangiovese. En dit alles lang voordat de Toscaanse Sangiovese-druif, waarvan de ontwikkeling begon in de 19e eeuw. Als je naar de oorsprong van Sangiovese kijkt, is er voldoende bewijs dat Sangiovese zich in de middeleeuwen rond het jaar 1000 ontwikkelde in een van de Vallombrosiaanse kloosters in de Apennijnen tussen Romagna en Toscane. Dat de druivensoort zich vooral in Romagna tussen Imola en Rimini heeft ontwikkeld, is zeker.

Tot de 19e eeuw had Sangiovese di Romagna een uitstekende reputatie in heel Europa. Maar phyolloxera heeft ook de traditionele wijnbouw in Romagna veranderd en is niet gestopt voor de traditie. De terugkeer naar de aantrekkingskracht van de Sangiovese Romagnolo in het algemeen en de Sangiovese van Predappio in het bijzonder bracht de Cirese familie ertoe het gebied rond Pandolfa volledig te wijzigen.

De specifieke stijl van deze wijnen, die zich manifesteert in een bijzonder puur zwart fruit, een uitgesproken zuurgraad en duidelijke maar fijne tannines, is tegenwoordig veel populairder dan voorheen. En deze stijl, tot een climax gebracht in de wijnen van Noelia Ricci, verzet zich bewust tegen een vaak vermoeide, donkere, alcoholische en overmatige Sangiovese, die in de jaren 80 in de mode kwam. In dezelfde periode heeft Noelia Ricci het grote landgoed geërfd dat toebehoorde aan haar vader Giuseppe Ricci. Terwijl de laatste zich concentreerde op vee en weinig op wijn, was Noelia voornamelijk gewijd aan de wijnbouw en de bijbehorende geologische omstandigheden. Ze begreep dat Pandolfa, aan de beste kant van de heuvel, een groot potentieel kon hebben voor wijnen van hoge kwaliteit. Marco Cirese, de kleinzoon van Noelia Ricci, heeft eerst 7, nu 9 hectare wijngaarden met zuidoostelijke blootstelling en hoogte van 200 tot 340 meter, gespot, gecontroleerd en verdeeld. "

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.