Houtgerijpte Chardonnay

Geplaatst op: 05-08-2023

Calmel & Joseph Villa Blanche Chardonnay 2022

In onze geliefde wijnwereld staat de Chardonnay bekend als een iconische druivensoort. Chardonnay heeft het unieke vermogen heeft om zichzelf te transformeren op basis van verschillende wijnbereidingstechnieken. Een wijn van Chardonnay kan daarom heel verschillend smaken, van een bijna frisse en minerale cool climate Chardonnay die op RVS is gerijpt tot een volle, boterige houtgerijpte Chardonnay.

Tip! Houd je van lichtvoetige finesse en elegantie? Probeer dan eens onze op RVS opgevoede Louis Jadot Saint-Véran Chapelle aux Loups.

 

Houtgerijpte Chardonnay

Eén van onze (nou ja, Martijns) favoriete en meest intrigerende stijlen van Chardonnay is de houtgerijpte variant. Dit houdt in dat men de Chardonnay rijpt in eikenhouten vaten, wat de wijn een ​​duidelijke reeks kenmerken geeft die hem onderscheiden van zijn in roestvrij staal gerijpte tegenhangers. In deze blog gaan we dieper in op de ware kenmerken van houtgerijpte Chardonnay-wijnen en onderzoeken we de invloed van eikenhout op aroma, smaak, textuur en verouderingspotentieel.

Wist je dat de Villa Blanche Chardonnay onze best verkochte houtgrijpte Chardonnay is? Deze wijn scoorde ook al een indrukwekkende 16,5/20 punten van Jancis Robinson.

 

Aroma

Houtgerijpte Chardonnay’s zijn geliefd om hun ingewikkelde aromatische profielen die fruit, bloemen en van eikenhout afgeleide geuren naadloos vermengen. De invloed van eikenhouten vaten introduceert tonen van vanille, kokosnoot en kruiden, die op elegante wijze verweven zijn met de rijpe fruitaroma’s van Chardonnay-druiven. Deze wijnen vertonen vaak hints van appels, perzik, rijpe peer, citrus en tropisch fruit wat een harmonieuze symfonie van geuren oplevert.

Wil je eens een schoolvoorbeeld proeven van een houtgerijpte Chardonnay? Proef dan eens een mooie witte Bourgogne, bijvoorbeeld de Louis Jadot Bourgogne Couvent Des Jacobins Blanc.

 

Smaak

Het smaakprofiel van een houtgerijpte Chardonnay is een fascinerend samenspel van fruit, eikenhout en complexiteit. Het rijpingsproces op eikenhout zorgt voor een rijke, romige textuur en introduceert smaken zoals boter, karamel en geroosterde noten. Ook proeven we soms lagen van butterscotch, honing en zelfs subtiele rokerigheid. Houtrijping geeft een filmend mondgevoel dat in evenwicht blijft door de levendige zuurgraad van de Chardonnay druiven. Hierdoor ontstaat een dynamisch contrast dat bijdraagt ​​aan de algehele aantrekkingskracht van de wijn.

Een perfect voorbeeld van een houtgerijpte wijn met een mooie balans tussen fruit en zuren is onze Zuid Afrikaanse Seven Springs Chardonnay

 

Textuur

Houtgerijpte Chardonnays vertonen een kenmerkende textuur die hen onderscheidt van andere stijlen. De interactie tussen de wijn en de poreuze eikenhouten vaten zorgt voor een geleidelijke uitwisseling van verbindingen, wat resulteert in grote complexiteit en een weelderig, fluweelachtig mondgevoel. Deze textuur wordt vaak omschreven als rond, vol en filmend wat bijdraagt ​​aan de waargenomen elegantie en diepte van de wijn.

Een goede houtgerijpte Chardonnay hoeft overigens helemaal niet duur te zijn. Onze favoriete betaalbare variant is de en La Villette Chardonnay. De kwaliteit die je proeft voor een relatief laag bedrag is ongelofelijk indrukwekkend.

 

Verouderingspotentieel na houtrijping

Een van de opmerkelijke eigenschappen van houtgerijpte Chardonnay’s is hun verouderingspotentieel. Het rijpingsproces op eikenhout geeft niet alleen smaken en aroma’s, maar draagt ​​ook bij aan het vermogen van de wijn om zich in de loop van de tijd te ontwikkelen. Naarmate deze wijnen rijpen, kunnen ze een transformatie ondergaan die de eikenkenmerken verder integreert met het fruitprofiel. Dit leidt tot een harmonieuze en evenwichtige expressie. Op hout gerijpte Chardonnay die op de juiste manier in de kelder is bewaard, kan zich gedurende meerdere jaren blijven ontwikkelen en verbeteren.

Wil je dit eens ervaren? Proef dan eens onze Domaine Dujardin Meursault Blanc, deze wijn kan je 3 tot 7 jaar bewaren en serveer je op 12 tot 14 graden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!