Wij hebben honderden witte wijnen in ons assortiment en ze smaken allemaal verschillend. Van knisperfris tot vol en romig. In deze blog bespreken we de tropische, volle, boterzachte, vanille-bommen. Je vindt er onze Top 10 Chardonnay wijnen. Van borrel- tot genietwijn, van warm tot cool climate, met en zonder houtopvoeding; ze komen allemaal voorbij!
Chardonnay
Voordat we de top tien doornemen duiken we eerst even in de achtergrond van deze veelzijdige druif. Chardonnay is de meest populaire witte wijn op aarde. De druif wordt in verschillende stijlen geproduceerd. Chardonnay-druiven zijn veerkrachtig, redelijk onderhoudsarm en gemakkelijk te kweken in bijna elk klimaat.
Bourgogne
Wijnmakers in Bourgogne realiseerden zich al vroeg dat Chardonnay een relatief neutraal profiel heeft en een uniek talent om de essentie van het ‘terroir’ tot uitdrukking te brengen. Een geoefende proever herkent daardoor klimaat, bodem en soms zelfs het lokale gebladerte in het glas. Een witte Bourgogne geniet wereldwijde bekendheid vanwege zijn elegantie. En in Champagne zorgt de druif voor finesse en balans en vormt de basis voor de Blanc de Blancs-wijnen van de regio.
Klimaat
Het klimaat kan een enorme impact hebben op het uiteindelijke profiel van Chardonnay. Chardonnay uit koelere streken zoals Bourgondië, de kust van Chili, Nieuw-Zeeland en Oregon ademen lichtere tonen van kweepeer, citroen en gele appel. Warmere klimaten zoals Californië, Zuid-Afrika en Zuid-Australië zorgen voor Chardonnays met zwaardere, tropische smaken van ananas, abrikoos en sterfruit.
Malolactische gisting
Naast het klimaat spelen ook de keuzes die de wijnboer maakt een belangrijke rol. Het wel of niet kiezen voor bijvoorbeeld malolactische gisting of houtopvoeding beinvloeden de wijn natuurlijk enorm. Malolactische fermentatie (MLF) is het proces waarbij appelzuur wordt omgezet in een zachter melkzuur. Deze transformatie zorgt voor de boterachtige tonen die geassocieerd worden met sommige Chardonnay-stijlen. Wijnen die niet door MLF gaan, hebben meer dominante smaken van groen fruit zoals appel of peer.
Houtopvoeding
Het bijzondere van Chardonnay is dat het een perfecte druif is voor rijping op eikenhouten vaten. Hierdoor krijgt de wijn smaken van vanille, kokosnoot en geroosterd brood. De niveaus waarin de wijnmaker kan kiezen om dit te doen, zijn eindeloos. Franse eikenhouten vaten geven subtielere smaken dan die van Amerikaans eikenhout. De balans kan verder worden gemanipuleerd door ervoor te kiezen eikenhouten vaten voor het tweede of derde seizoen te gebruiken of een deel van de wijn in eikenhout en de rest in roestvrijstaal te laten rijpen.
Chardonnay combineren met eten
Dankzij het brede scala aan stijlen en profielen past Chardonnay bij bijna elk soort voedsel. Lichtere Chardonnay zoals Chablis is een geweldig bij verse kaas of delicate zeevruchten. Medium-bodied wijnen houden hun stand bij gevogelte, varkenshaas of oude kazen. Chardonnay met een hoger alcoholgehalte of een volle body past goed bij voorgerechten met een rijke roomsaus of zelfs bij gegrild vlees.
Top 10 chardonnay wijnen
Okee, daar gaan we dan. Wat zijn onze beste tien Chardonnays? We hebben we gerangschikt op basis van boterkracht. We gaan van een relatief frisse stijl naar de volle romige boterbabbelaars.
Klik op de afbeeldingen voor meer info!
Ongecompliceerde Roemeense borrel-Chardo opgevoed in RVS
– Boterkracht 1
Luxe borrelwijn met frisse meloen, peren en appels
– Boterkracht 3
Vol. Rijk. Romig. Met hints van banaan en peer, vanille en geroosterde noten
– Boterkracht 4
Elegante zacht-romige Argentijn met zes maanden houtopvoeding
– Boterkracht 5
Complexiteit, mineraliteit, finesse én biodynamisch gemaakt. Tip!
– Boterkracht 6
Boterbabbelaar. Opvoeding op nieuw eiken. Vanille, rijp tropisch fruit.
– Boterkracht 7
Awardwinning ‘hard chard’ uit California met rijpe appel, getoast brood en vanille
– Boterkracht 9
Smaakbom! Aroma’s van bloemen, ceder en honing. Genereus op de tong met volle witte vruchtentonen, kruiden en hazelnoot.
– Boterkracht 10