Zomer Rood

Geplaatst op: 13-08-2023

Zomer Rood

Wij drinken in de zomer voornamelijk wit en rosé. Maar wie op een warme zomerdag wel eens een perfect koel glas Zomer Rood heeft gedronken herkent de magie van deze zintuiglijke ervaring. In deze blog gaan we op zoek naar de de perfecte rode wijn voor de zomer. We willen frisheid, maar ook elegantie en complexiteit. Waar moeten we op letten? Laten we eens gaan analyseren.

Delicate roodtint

De visuele aantrekkingskracht van een rode wijn gaat verder dan zijn rode tint. Een perfect glas zomerrood toont een stralende,  doorschijnende kleur die duidt op lichtheid en elegantie. Een delicate roodtint doet denken aan rijpe kersen of veenbessen en roept een gevoel van vitaliteit op.

Zweigelt is een klassieker in de zomer. Deze druif geeft prachtige pure en fruitige wijnen. Proef eens onze op RVS opgevoede Zantho Zweigelt.

 

Uitbundige aroma’s

Aroma’s spelen een cruciale rol in de zintuiglijke reis van een zomerse rode wijn. Delicate bloemige tonen, parfums van rode bessen en nuances van kruiden en specerijen roepen herinneringen op aan zonovergoten tuinen en dineren in de buitenlucht. Het boeket moet uitbundig, maar toch verfijnd zijn en de drinker uitnodigen om zijn aromatische dimensies te ontdekken.

Een sensatie! Dat is de Terrum van Can Axartell, van de Pinot Noir-achtige Callet-druif, met accenten van frisse kers en zowel rode als zwarte bessen. De smaak wordt aangevuld met verleidelijke bloemenaccenten en geurige kruiden van tijm en jeneverbes.

 

Uitbundige zuurgraad

De hoeksteen van een perfecte zomerse rode wijn is de verkwikkende zuurgraad. Dit kenmerk geeft een levendig en pittig karakter dat het gehemelte en de zintuigen prikkelt. Een hoge zuurgraad zorgt niet alleen voor een verfrissende kwaliteit, maar verlevendigt ook de fruitsmaken van de wijn.

Een zomerse klassieker is de Juwel Spätburgunder. De wijn heeft een mooi houtaroma en evenwichtig structuur. In de smaak vind je aroma’s van zwarte bes, rode kers en groene walnoot. Serveer hem lichtgekoeld op 12-14° C.

 

Zachte tannines

De tanninestructuur van een zomerse rode wijn moet zacht fluisteren, niet schreeuwen. Zachte tannines zorgen voor een elegant mondgevoel en een gladde afdronk die het gehemelte verfrist achterlaat. Door deze eigenschap kan al vroeg van de wijn worden genoten zonder dat er uitgebreide rijping nodig is.

 We kunnen er natuurlijk niet heen om een rode Bourgogne. De Louis Jadot Bourgogne Couvent des Jacobins Pinot Noir, zit bomvol aardbeien en frambozen en heeft mooi zachthout. Zachte en elegante smaak, fijne zuren en tannines.

 

Gebalanceerd alcoholgehalte

Wij vinden het fijn als onze zomerse rode wijn een bescheiden alcoholgehalte heeft. Een lager alcoholgehalte draagt ​​niet alleen bij aan de verfrissende kwaliteit van de wijn, maar zorgt er ook voor dat er langer en ontspannen van kan worden genoten zonder het risico van zintuiglijke vermoeidheid.

Tip! Haute Cabrière Pinot Noir, paarsrood van kleur met een overvloed aan rode bessen en bramen. De zachte tannines en het bescheiden alcohol percentage van 12,5% maken de wijn toegankelijk en elegant.

 

Koelbaarheid

Een perfecte rode wijn voor de zomer kan licht worden gekoeld. De beste temperatuur is tussen de 13 tot 16 graden Celsius, die de ‘knapperigheid’ accentueert en opwekkend is; dorstlessend op de juiste manier.

Rode wijnen met bovenstaande elementen zijn wat ons betreft super geschikt om te schenken in de zomer. Het zijn ook gpede begeleiders van zomerse gerechten zoals gegrilde zeevruchten, verse salades, kruidig (BBQ-)vlees. Kortom, het perfecte Zomer Rood sluit aan bij de levendigheid van het seizoen, met een verkwikkende zuurgraad, een heldere tint en subtiele tannines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!