Welke wijn bij groente?

Geplaatst op: 30-10-2022

Wijn & Spijs Coach

Welke wijn serveren we bij groente? Deze vraag krijgen we steeds vaker, want we eten steeds minder vlees en vis. Het combineren van wijn en groente kan best tricky zijn. Wij gingen op onderzoek uit en hier volgen daarom enkele wijntips voor vegetariërs en flexitariërs.

Soorten groente

Bij het combineren van wijn zijn twee factoren van belang. Allereerst is het type groente belangrijk. Verschillende groentesoorten hebben unieke eigenschappen en het maakt veel uit of je een wijn zoekt voor een bladgroente of een knolgewas. Over het algemeen passen frisse wijnen goed bij bladgroente, terwijl knolgewassen goed passen bij volle romige witte wijnen.

Bereidingswijze

Daarnaast is het van belang hoe de groente wordt het bereid. Wij houden ervan om de groente te wokken of bakken zodat het veel van zijn smaak behoud. Dat geeft de groente extra bite en karakter. Hierbij kiezen we graag frisse wijnen zoals Sauvignon Blanc en sappige Grüner Veltliner met kruidige toets. Kook je de groente of maak je er een soep van dan wordt de smaak minder uitgesproken en zachter en kies je minder uitgesproken wijnen?

De top 10 van de meest gegeten groente

  1. tomaat
  2. wortel
  3. sla
  4. komkommer
  5. ui
  6. sperziebonen
  7. broccoli 
  8. spinazie
  9. bloemkool
  10. paprika

Dit zijn volgens het Voedingscentrum de 10 meest gegeten groenten in Nederland. Tomaten, komkommer en paprika zijn vruchtgroente. Andijvie, sla en spinazie zijn bladgroenten. Knoflook, prei en bosui zijn uien. Een wortel is een knolgewas en de sperziebonen zijn peulvruchten. Maar welke wijn serveren we bij deze groenten? We lichten er even een paar uit en nemen de belangrijkste wijn-groente combinaties met je door.

Wijn & Spijs Coach tip:

“Combineer zuren met zuren. Voedsel met zuren, zoals tomaten, laten wijnen minder zuur overkomen.”

Wijn bij tomaten

In Italië weten ze wel raad met tomaten. Ze worden in vele bekende Italiaanse gerechten verwerkt. Het bijzondere van tomaten is dat ze best veel zuren bevatten. Daarom kies je bij voorkeur een medium bodied Italiaanse wijn van bijvoorbeeld Sangiovese van Ferro13 of Guerrieri. Je vindt ze vooral in Emilia-Romagne en Toscane en ze wijn donker van kleur met in de smaak fijne zuren die perfect passen bij gerechten met tomaat.

Wijn bij salades

Wat drinken we bij Salades? Kies een wijn met een zekere grassigheid, zoals Sauvignon Blanc. Ook andere witte wijnen met een licht ‘groenig’ karakter kunnen ook wonderen doen. Een goed voorbeeld is de jeugdige Grüner Veltliner die vaak een sperzieboon, asperges en kruidenkwaliteit heeft, maar ook Duitse Silvaners en Grauburgunders van Juwel Weine zijn er heerlijk bij. Je wilt in ieder geval wijnen met een citrusachtige ruggengraat en een levendige zuurgraad.

Wijn bij wortels

Onlangs hadden we een ‘side dish’ met geroosterde regenboog kleurige wortelen met sjalotten vinaigrette en knapperige bacon. Dit gerecht was zoet, aards en pittig kruidig. Een dergelijk gerecht schreeuwt om een volle ronde Chardonnay van Calmel & Joseph of Viognier van Poujol Lacoste met een zacht vleugje vanille vanwege een medium lange houtopvoeding.

Wijn & Spijs Coach tip:

“Een rode wijn van Pinot Noir is elegant, lichtvoetig en aards van karakter. Probeer deze eens te combineren met aardse smaken van Champions, Cantharellen en gegrilde koolgewassen.

Wijn bij ui

Een rauw ui kan overweldigend zijn in geur en smaak en is niet makkelijk te ‘pairen’. Wij adviseren een jonge lichtvoetige rode wijn. Denk hierbij aan een Toscaanse Sangiovese of een Pinot Noir. Lichtgekoeld smaken ze wat ons betreft nog beter.

Eén van onze favoriete gerechten met ui is de Franse uiensoep. Een eenvoudig maar elegant gerecht. Door het koken verdwijnt het ‘harde’ kantje van de ui en wordt de smaak zacht en licht zoetig. De beste wijn om zowel de uiensoep mee te koken als naast het gerecht te drinken, is Viognier. Deze wijn zal de natuurlijke, gekarameliseerde zoetheid van de uien naar voren brengen, terwijl het een heerlijk, knapperig bloemig karakter toevoegt dat de kaas en knoflook prachtig aanvult.

Wijn bij champions

Delicate, subtiele gerechten van paddenstoelen zoals witte champignons of cantharellen in een romige saus, of gebakken in boter, zijn een traktatie met gerijpte mousserende wijnen die op traditionele wijze zijn gemaakt. Neem bijvoorbeeld een mooie Champagne van Jeeper of de Molto Negre Cava van Casa Rojo. Volle witte wijnen gerijpt op eiken, zoals Chardonnay of Viognier, werken ook.

Bij kruidige gerechten met donkerdere paddenstoelen en andere wilde paddenstoelen zoeken we naar wijnen die de ‘aardsheid’ versterken. Dan kiezen we graag voor een mooie Pinot Noir uit de Bourgogne of een Syrah uit Zuid Afrika.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *