AnnaFrancesca, wijnpioniers van het lagere Veronese-gebied

Geplaatst op: 30-04-2024

Anna en Francesca

Twee zussen, twee verschillende professionele wegen, maar met eenzelfde droom en bestemming: kwaliteitswijnen produceren in de oude wijngaard van hun grootvader. Hun ambitie, en uitdaging: het produceren van mousserende Merlot (!) in een gebied dat van oudsher geschikt is voor stille wijn.

Vrije vertaling van het artikel van Time Magazine Italië, door Francesco A. Bellini, 30 August 2022

AnnaFrancesca, ongebruikelijke productie in het lagere Veronese-gebied

Het begon allemaal in 2013 toen twee zussen besloten de droom van hun grootvader tot leven te brengen door uitstekende wijn te produceren uit een wijngaard van 10 hectare die hij in de jaren vijftig had aangelegd.

Gelegen in het lagere Veronese-gebied, in Legnago, omgeven door een wonderschoon natuurgebied, produceert het bedrijf AnnaFrancesca biologische kwaliteitswijnen.

De vooruitziende blik van grootvader Battista

“Onze grootvader plantte al in 1957 had een Merlot-wijngaard aan in Legnago”, vertelt Anna Gobbi, eigenaar van AnnaFrancesca. “Hoewel het gebied door de meesten werd afgekeurd, was het toen al wel degelijk geschikt voor de productie van wijn.” Opa Battista gaf een deel van de druiven aan de sociale wijnmakerij, en hield alleen de hoeveelheid zichzelf die hij nodig had om de familiewijn te produceren. Het produceren van meer wijnen, en die over meer mensen te verdelen, bleef de grote droom van Battista.

Van het gezelschap Il Pioppo tot AnnaFrancesca, het begin

“In 2013 namen mijn zus en ik het land van onze grootvader over en richtten het bedrijf Il Pioppo op. We plantten 36.000 wijngaarden aan, waaronder de druiven Pinot Grigio en Moscato Giallo. Twee jaar later werd het nieuwe bedrijf AnnaFrancesca geboren om de eerste wijnproductie te maken. Maar welke wijn moest er gemaakt worden in een gebied waar geen DOC bestond?

Twee zussen verenigd door de liefde voor wijn

“We zijn in veel opzichten heel verschillend, maar de liefde wijn verenigt ons. Onze professionele ervaring als sommeliers is een groot voordeel in dit project”; Sinds de oprichting van het bedrijf zijn ze betrokken bij alle werkzaamheden, van het nieuwe wijnbouwsysteem tot het volgen van cursussen over snoeien, en van het gebruik van pesticiden tot het besturen van tractoren. “We verdelen de taken op natuurlijke wijze. Francesca, met het geduld dat typisch is voor een restaurateur, zorgt voor de wijngaard. Terwijl ik, als afgestudeerde marketingmanager, me toeleg op het commerciële werk.”

Passito di Merlot, ode aan opa

Het eerste product van hun samenwerking is een duidelijk eerbetoon aan grootvader Battista, een pure Merlot passito in een oplage van maar een paar honderd flessen. De druiven werden handmatige geoogst, droogden gedurende 3 maanden in dozen en rijpten daarna 12 maanden in barriques van Frans eikenhout en minimaal 4 maanden op de fles. “Het was onze proeftuin”

Meer lezen over de Merlot Passito? Klik hier.

Merlot sprankelend maken, de uitdaging

Nadat de Merlot gelukt is, gaan de twee zussen een uitdaging aan. “Niemand heeft van Merlot-druiven mousserende wijn gemaakt, omdat ze niet genoeg zuurgraad zouden hebben. Er was niet eens enige regelgeving hierover. Dankzij de hulp van twee oenologen hebben we gezocht naar de perfecte balans tussen zuurgraad en rijping van de trossen, en die hebben we gevonden!”

Charme Rosé Brut, weddenschap gewonnen

Het resultaat? De Charme Merlot Rosè Brut. Pure Merlot, volgens de lange Charmat-methode. De wijn werd een hot. Een succesvolle gok voor de twee Gobbi-zussen. En in 2020 hebben we een Magnum uitgebracht, de Charme nr.5, ter ere van de vijfde verjaardag van de rosé mousserende wijn”.

Meer lezen over Charme Rosé Brut? Klik hier

Dragonfly, ongebruikelijke Merlot

De wijn die volgens de twee zussen het meest representatief is voor hun persoonlijkheid is Libellula, Merlot IGT, gevinifieerd in staal met zeven dagen maceratie op de schil. Het ene deel van de wijn rijpt in staal, het andere in hout voordat het wordt gemengd. Ook dit zou niet mogelijk zijn, dachten velen. “De wijnmakerijen die mousserende wijn en zoete wijn uit Merlot produceren zijn op de vingers van één hand te tellen, het gebied is altijd in aanmerking gekomen voor de productie van stille wijn.” Toch lukte het, en een pracht van een sprankelMerlot was geboren. Weer een weddenschap gewonnen.

Een Franse stijl

Het is een ongebruikelijke Merlot uit de vlakten, aangenaam en bijzonder van kleur. Libellulla heeft een Franse stijl, heel fris en elegant en met een iets lichtere kleur. De wijn wordt onder andere geëxporteerd naar China, Zwitserland en Canada, en … sinds kort door Brander Wines naar Nederland!

Meer lezen over Libellula? Klik hier.

De rijping op vat wordt bepaald door het jaartal

De helft van de wijn wordt uitsluitend op staal opgevoed, de andere helft verblijft drie maanden in eikenhouten vaten uit Frankrijk. “Op basis van de vintage beslissen we hoeveel hout we voor de wijn gaan gebruiken, of dit nu in nieuwe vaten of geregenereerde vaten is. Een warmer oogstjaar betekent minder hout; een koeler oogstjaar juist meer, om de wijn meer warmte en body te geven.”

Duurzame productie, biocertificering komt eraan

“In afwachting om volgend jaar een biogecertificeerd bedrijf te worden – zo specificeert de eigenaar van AnnaFrancesca – hebben we altijd duurzame wijnbouwsystemen gebruikt met een lage impact op het milieu, zoals mechanisch wieden in plaats van chemisch wieden, en we vermijden chemische behandelingen.

Dankzij de grote hoeveelheid water die onze gronden omringt, passen we geen kunstmatige irrigatie toe. Dit jaar hebben we een volgende stap gezet en piwi-wijnstokken geplant. Ze zijn resistent tegen ziekten en kunnen slechts vier tot vijf keer per dag worden behandeld.”

Rondom het bedrijf ligt een natuurlijke oase

Het bedrijf liet in een prachtig natuurgebied met privémeer. “Dit meer is het resultaat van een natuurlijke steengroeve die zich spontaan vult met water uit de bronnen beneden.” Ernaast ligt een klein bosje met inheemse gewassen en talloze soorten vogels, waaronder trekvogels. “We hebben hoppen, bijzondere vogels die alleen voorkomen op plekken waar gezonde lucht is”.

Tussen evenementen en proeverijen wordt gezelligheid geserveerd

Het ecosysteem nodigt gezelligheid uit, vooral in de zomer. “In het park hebben we een overkapping waar we evenementen organiseren, een locatie voor heerlijke buitenlunches. In een oude pergola met een tafel voor 30 personen die mijn grootvader bouwde, doen we de proeverijen”.

Waardevolle wijnen, ondanks de uitdagingen van het gebied

Legnago ligt ten zuiden van Verona, in de lagere Po-vallei, met veel mist en vochtigheid, maar ook met vruchtbare grond die rijk is aan water. “Er is geen dag-nacht temperatuurbereik op de heuvel en niet alle druivensoorten zijn geschikt voor de teelt in onze vlakte. Maar dat weerhoudt ons er niet van om kwaliteit te leveren. Onze Moscato Giallo is rijk aan aroma’s, de Pinot Grigio heeft een geweldig
karakter en de Merlot Riservato geeft ons ieder jaar wijnen met structuur, rijk aan kleur en intense druivenaroma’s”.

Boeiend enthousiasme, nieuwe projecten op komst

Nieuwe projecten zijn er altijd. “In 2020 introduceerden we Riccio Moscato Secco. Onze eerste witte wijn, een alternatief voor de gebruikelijke zoete moscato van onze gebieden, gevinifieerd in stalen tanks met cryomaceratie.” De ene speciale wijn leidt tot de andere. “We hebben ook een Passito di Moscato geproduceerd. Een wijn’, besluit Anna Gobbi, “die geurig en intens is, mooi in evenwicht en een feest in het glas. Maar hier stoppen we niet. Er valt nog meer moois en spannends te maken!”

Proefpakket Annafrancesca

Wil je alle wijnen proeven? Dan bestel je eenvoudig het Proefpakket Annafrancesca. Tijdelijk met een mooie Proefkorting.

Annafrancesca Proefpakket

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!