Onze tien tips voor een geslaagd kerstdiner

Geplaatst op: 11-12-2022

Kerstwijnen

Onze tien kerstdiner tips

Wij hebben binnen het Brander Wines team ruime ervaring met gastronomie aan zowel de restaurant kant als de kant van de wijnleverancier. Wij hebben onze tien belangrijkste tips voor een geweldig kerstdiner gebundeld, dus voilà … daar komen ze:

  1. Ga niet experimenteren op kerstavond. Kies bij voorkeur bekende recepten en wijn-spijs combinaties. En kies bekende wijnen met bewezen kwaliteit;
  2. Je schenkt vijf, of liever zes glazen uit een fles en maximaal één glas per persoon per gang.
  3. Koop van elke wijn een extra fles als reserve. Alhoewel het veel minder vaak voorkomt dan vroeger kan een wijn ‘kurk’ hebben;
  4. Gun jezelf en jouw gasten de totale ervaring. Dus begin met een mooie feestelijke bubbel. Ga via wit naar rood. Pas de wijn aan op het gerecht of andersom en sluit af met een mooi dessert of een kaasplank met een mooie bijpassende wijn;
  5. Pas de portionering wel aan en schenk niet te veel. Dus kies voor variëteit, niet kwantiteit;
  6. Haal de witte wijnen een half uur voordat je aan tafel gaat uit de koelkast zodat ze een paar graden kunnen opwarmen. De ideale serveer temperatuur is vaak rond de 10 graden;
  7. Serveer de rode wijnen niet te warm (ca. 18 graden) en open ze minimaal een uur voordat je ze gaat schenken;
  8. Serveer de wijnen in mooie royale glazen. Dat toont fraai en het drinkt een stuk fijner;
  9. Ga niet drinken, maar proeven. Sta even stil bij wat je ziet, ruikt en proeft. Welke smaken herken je? Hoe is de wijn in combinatie met het eten? Hoe is de lengte en de nasmaak? Als je bewust proeft kan je nog meer genieten;
  10. Ga je na het diner nog borrelen? Kies dan een betaalbare doordrinker. Niemand zal alle nuances en de verfijnde complexiteit nog kunnen proeven. Dus vermijd de klassieke fout om de avond te eindigen met de mooiste en duurste wijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!