Hoewel je Champagne het hele jaar kan drinken doen vele van ons dit uitsluitend bij de oliebollen tijdens Oud & Nieuw. Het openen en drinken van Champagne blijft daarmee een beetje onwennig. Hoe heurt het eigenlijk? Wat zijn de regels van de Champagne etiquette? In deze blog vind je een aantal mythes ontmaskerd en de belangrijkste do’s and don’ts om van dit feestelijke moment een succes te maken!
Hoe open je een fles Champagne?
DON’T: de kurk vrolijk laten knallen en de wijn verspillen. DO: we openen de fles champagne ‘veilig’ en op ‘elegante wijze’. Gently does it! Zoals Michael Nagy het zo treffend verwoordde “I was once told early on in my wine career that whenever you open a bottle of Champagne it should sound like a beautiful woman farting. That means, you should hear little to nothing.” Dit vereist een beetje handigheid, maar het is een stuk eenvoudiger als je het volgende aanhoudt:
1. Verwijder de aluminiumfolie met het lipje
2. Vanaf nu plaatsen we de duim stevig op de kurk en verwijderen het ijzerdraad, genaamd muselet, door het ringetje 5,5 keer te draaien;
3. Houd de fles in een hoek van 45 graden en houd nog altijd de duim en kurk met je ene hand vast. Probeer op niemand te richten om ongemakkelijke ongelukjes te vermijden;
4. Draai met de andere hand de onderkant van de fles zachtjes heen-en-weer. Met deze techniek heb je een betere grip en is het makkelijk om de kurk in beweging te krijgen;
5. Laat de kurk rustig omhoog komen terwijl je de kurk vasthoudt;
6. Als de kurk bijna volledig uit de fles is laat je voorzichtig met een ‘zucht’ wat koolzuurgas ontsnappen door de kurk iets te kantelen. Laat onder geen beding de kurk knallen! En het verspillen van de wijn laten we graag over aan de nieuwe rijken in St. Tropez en Ibiza, wij geven er de voorkeur aan om van de wijn te genieten door het te ruiken, proeven en te drinken.
Hoe schenk je een glas Champagne?
Ook bij het schenken gaat het om ‘elegantie’. Een veel voorkomend problem is dat het schuim over de rand van het de flûte stroomt. Dat is eenvoudig te voorkomen door de volgende Tips & Tricks te volgen:
1. We houden de fles aan de onderkant vast met de duim in de ziel van bodem van de fles.
2. We richten het label naar onze ‘gast’, zodat het etiket goed leesbaar is.
3. Met de andere hand pakken we her glas en houden het in een hoek van 45 graden, zodat er zo weinig mogelijk mousse wordt gevormd bij het inschenken;
4. Schenk enkele slokken in het glas. Het schuim klimt omhoog maar stroomt onder geen beding over de rand;
5. Wacht tot de wijn tot rust is gekomen en geen schuim meer zichtbaar is;
6. Schenk weer zachtjes een aantal slokken bij tot enkele centimeters onder de rand van de fles.
En ons favoriete Champagne glas?
Het is wellicht niet helemaal volgens de letter van de champagne etiquette, maar een échte Wijnexpert drinkt zijn of haar Champagne uit een Bourgogne glas. Om optimal van de wijn te genieten willen we namelijk een glas met een groot oppervlak zodat de wijn zich opent en in volle glorie openbaart. Een flûte is te small. Bovendien beperkt dit glas ons in het waarnemen van de unieke aroma’s van onze geliefde Champagne. Welk glas je ook gebruikt, zorg dat het schoon is, want we krijgen geen mooie ‘mousse’ met restanten van vet of schoonmaakmiddelen in het glas.
Waar letten we op bij het kopen van Champagne?
Het etiket van een fles Champagne geeft weinig informative over de kwaliteit van de wijn. We vinden de naam van het Champagne huis, het landgoed en eventueel informative over de jaargang. De belangrijkste smaakgerelateerde informative betreft de hoeveelheid toegevoegde suikers middels de ‘dosage’, een mengsel van gist en rietsuiker dat wordt toegevoegd in verband met de flesrijping.
Hier vind je een overzicht met de hoeveelheid restsuiker bij de verschillende aanduidingen op de fles (van het droge ‘brut nature’ tot de zoete ‘doux’):
> Brut Nature = 0–3 gram restsuiker per liter
> Extra Brut = minder dan 6 gram
> Brut = minder dan 12 gram
> Extra Sec (Dry) = tussen 12 en 17 gram
> Sec = tussen 17 en 32 gram
> Demi-sec = tussen 32 en 50 gram
> Doux = 50+ gram
De juiste temperatuur?
Wij drinken champagne graag lekker koel. Bij ons komt hij uit het onderste koelste vak van de wijnklimaatkast op 6-8 graden. Koelkast temperatuur dus. De beste manier om Champagne snel te koelen is de fles in een ‘koeler’ te plaatsen met ijs en water. De champagne is dan binnen 15 tot 30 minuten op de juiste temperatuur. En … een juiste temperatuur helpt ook om te voorkomen dat de wijn uit de fles spuit.
Hoe herken je een Champagne van hoge kwaliteit?
Een goede champagne heeft een lange rijping gehad. De minimale wettelijke eis is 18 maanden, maar sommige champagnes rijpen wel 6- tot 8 jaar op de fles. Een lange rijping geeft een ambergele wijn en hele fijne bubble, of mousse. Een lang gerijpte champagne ontwikkelt een intens rijke, noot-achtige smaak die opvallend fris blijft.
We hopen dat deze tips je helpen om van het Champagne moment een extra feestelijke gebeurtenis te maken. Heb je aanvullingen of suggesties ter verbetering? Laat het ons weten en stuur even een berichtje naar info@branderwines.nl.