Waarom is Griekse wijn relatief onbekend? Zijn het verborgen juweeltjes? Is de kwaliteit niet goed? Of passen ze niet bij onze wijnwensen? Wij zijn op Kreta en zoeken het voor je uit. Vandaag deel 2.
Kwaliteit van Griekse wijn
Gister hebben we al vastgesteld dat het aan de kwaliteit niet hoeft te liggen. We hebben al een serieus lekkere wijn geproefd, die geweldig gastronomisch inzetbaar is bij schaal- en schelpdieren en lichte salades.
Toegankelijkheid
Wat is wel opvalt is dat Griekse wijnen moeilijk te doorgronden zijn. Zelfs voor ons met onze bovengemiddelde kennis van wijn. We moeten alle zeilen bijzetten om ons door de inheemse druiven te worstelen en de (nog) onbekende regio’s. En dan komt daar nog bij dat de etiketten veelal geschreven zijn in het Grieks, met hun afwijkende alfabet.
Malagousia
Neem bijvoorbeeld de witte wijn van vandaag, een Malagousia (inheemse druif) van Ampeloeis afkomstig van de voet van de Paggeo bergen bij Macedonie op het Griekse vaste land. De druif was bijna uitgestorven en is nieuw leven ingeblazen.Men maakt er uitsluitend witte wijnen van. De druif is heel aromatisch en produceert zachte elegante wijnen. Het doet ons denken aan onze Can Axartell Corum van Malvasia (druif).
Proefnotitie
De wijn is licht geel van kleur. We ruiken aroma’s van rijpe appel, peer, witte meloen en honing. De medium bodied smaak is rond, rijk, zacht en vol. De wijn is laag in z’n zuren en het alcohol percentage is lekker laag met 12,5%. De wijn heeft duidelijk geen hout gehad. Wij zouden de wijn het liefst drinken bij gegrilde groenten, gerookte vis, maar ook bij licht vleesgerechten met kalf en kip.
Onbekend maakt onbemind?
Wederom een heerlijke wijn van uitzonderlijke kwaliteit. Dus we kunnen andermaal vaststellen dat het niet aan de kwaliteit ligt dat Griekse wijnen minder populair zijn. Zou het dan inderdaad liggen aan de leesbaarheid van de etiketten en de onbekendheid van druiven en regio’s? Wij onderzoeken vrolijk verder …